Sfintii Trei Ierarhi, serbati in parohia Codaesti - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Sfinții Trei Ierarhi, serbați în parohia Codăești

[2014-01-30]
Credincioșii parohiei Codăești, Protopopiatul Vaslui, județul Vaslui au participat la 30 ianuarie 2014 în număr mare la Sfânta Liturghie arhierească oficiată de Preasfințitul Corneliu, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul "Dignus est" al Episcopiei Hușilor, dirijat de părintele Adrian Buimac. "Preasfințitul Cornelui, a ținut să fie prezent joi, 30 ianuarie, în mijlocul credincioșilor din parohia Cădăești, în ciuda vremii nefavorabile, pentru a-i întări în credință, a-i încuraja și pentru ca împreună să-i mulțumească lui Dumnezeu pentru toate cele oferite. Sfânta Liturghie a fost oficiată în biserica parohială, iar răspunsurile la strană au fost date de corul preoților din Episcopia Hușilor. Credincioșii au venit în număr mare. Mulți tineri au ținut să fie astăzi în biserica lui Hristos. În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a vorbit despre virtuțile ce au înnobilat viața Sfinților Trei Ierarhi, virtuți ce pot fi prezente în viața oricărui creștin: milostenia, concretizată în alinarea suferințelor aproapelui, și răbdarea, atunci când suferim nedreptăți. Sfinții Trei Ierarhi au luptat împotriva nedreptăților prezente atunci, biruind cu ajutorul lui Dumnezeu și lăsând scrieri numeroase în acest sens. Cuvântul lor, spunea Preasfințitul Cornelui, este un cuvânt lucrător ce ne poate schimba viața dacă îl împlinim. Părintele paroh Vlad Rusu a mulțumit Preasfinției sale pentru că a slujit în parohia Codăești. Este pentru a doua oară când Preasfințitul Corneliu vine la hramul acestei parohii, slujba arhierească însuflețind credincioșii, bucurându-i și încurajându-i prin rugăciunile săvârșite împreună", a relatat pr. Cosmin Gubernat, consilier cultural al Episcopiei Hușilor, potrivit doxologia.ro.
Lucrare pastoral-misionară, alături de enoriașii parohiei
Comuna Codăești este așezată în apropierea Movilei lui Burcel la confluența Dobrovățului cu Cuțigna, fiind atestata documentar ca așezare în 1493, iar ca targ târg în 1833. Târgușorul avea o școală înființată în anul 1865, cu un local model la vremea aceea, zidit de comună și frecventat de 85 de elevi; o biserică fondată la 1857 de V. Ghica, fostul proprietar al moșiei Codăești. Vasile Ghica, care era vornic, cumpărase moșia Codăești în 1827, fiind frate cu viitorul domn al Moldovei, Grigore Alexandru Ghica, descendent din marea familie boierească a Ghiculeștilor și nepot al lui Mihail Sturdza înainte de 1848 a fiind ispravnic la Vaslui. Prima atestare a existenței lăcașului de închinăciune din Codăești este în anul 1855, fiind construit în stilul bisericilor moldovene, cu pridvor, naos și altar avand forma unui octogon. A fost restaurată după cutremurul din 1940, când s-au făscut unele modificări la turn și i s-a aplicat o centură de fier și trei contraforturi. În anul 1973 este pictată prin contribuția și donația credincioșilor, de un pictor mai puțin experimentat. Pe 1 octombrie 2009 a fost numit în funcția de preot paroh părintele Vlad Rusu, care a demarat o serie de activități pastoral misionare și administrative care au urmărit trezirea spiritului religios al comunității. În cadrul activităților pastorale au fost implicați în special tinerii și copiii din parohie. În același timp, s-a intensificat programul liturgic prin săvârșirea sfintelor slujbe (Taina Sfântului Maslu, Vecernia), s-au organizat concerte de muzică religioasă cu prilejul marilor sărbători de peste an, s-au întreprins vizite pastorale la grădinițele din localitate, s-a marcat Ziua Eroilor și Ziua Unirii prin activități culturale și spirituale, au avut loc întâlniri cu tinerii și s-au organizat pelerinaje la mănăstiri cu enoriașii din parohie. În ceea ce privește latura administrativă, s-au realizat o serie de lucrări în special la biserica parohială și s-a început construcția unei case parohiale. Biserica "Sfinții Trei Ierarhi" deservește și parohia Codăești 2, unde paroh este din 2011 preotul Andrei Marciuc. "O importanță deosebită s-a acordat organizării hramului parohiei, când au fost invitați slujitori din satele învecinate, atat la slujba Vecerniei cât și la Sfânta Liturghie. De asemenea, cu prilejul hramurilor, s-au organizat de-a lungul anilor procesiuni cu icoane făcătoare de minuni și s-au oferit daruri bolnavilor de la Spitalul Social Codăești, precum și pachete pelerinilor prezenți la hram", a amintit părintele paroh Vlad Rusu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5541, Ultimul acces: 2024-03-24 04:25:26