Marie, stiai tu oare? Un dialog inchipuit cu Fecioara Maria - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Marie, știai tu oare? Un dialog închipuit cu Fecioara Maria

[2015-01-01]
Mark Shea
Traducător: Ecaterina Hanganu
Teme: Teologie
Etichete: Fecioara Maria

"Marie, știai tu oare că într-o zi Băiețelul tău va merge pe apă?"

R: Nu. Maria nu a fost atotștiutoare și nu putea să prevadă fiecare faptă a Fiului său. A se vedea relatarea căutării și găsirii Lui în Templu (Luca 2,41-51).

"Marie, știai tu oare că Băiețelul tău va salva fiii și fiicele noastre?"

R: Da. "Vei primi în sân și vei naște un fiu și îl vei numi Isus" (Luca 1,31). "Y'shua" înseamnă "Domnul este salvarea". Maria știa semnificația acestui nume. De aceea ea a spus: "duhul meu se bucură în Dumnezeu, 'Mântuitorul' meu". Ea a vorbit în completă cunoștință de cauză, știind că Fiul ei va fi împlinirea promisiunii de mântuire față de Abraham, promisiune care cuprinde întreaga lume, întrucât lui Abraham i s-a spus că toate popoarele lumii vor fi binecuvântate prin el. Prin urmare, ea spune: "A venit în ajutorul lui Israel, slujitorul Său, amintindu-și de îndurarea Sa, precum a promis părinților noștri, lui Abraham și urmașilor lui pentru totdeauna" (Luca 1,54-55).

"Marie, știai tu oare că Băiețelul tău a venit să te facă făptură nouă? Acest Copil pe care îl vei naște te va mântui în curând pe tine."

R: Da. Într-adevăr, ea știa că Fiul ei deja a mântuit-o, fiindcă ea, persoana cea mai mântuită din lume, a fost zămislită fără de păcat prin milostivirea Lui și a fost ferită de orice păcat, atât originar cât și actual. De aceea îngerul a salutat-o spunându-i "Kaire, Kecharitomene" sau "Bucură-te, Cea-Plină-de-Har" (Luca 1,28) și de aceea ea îi mulțumește lui Dumnezeu, Mântuitorul ei.

"Marie, știai tu oare că Băiețelul tău va dărui vederea unui orb?"

R: Nu. Din nou, Maria nu a fost atotștiutoare și nu putea să prevadă fiecare faptă a Fiului său. A se vedea relatarea căutării și găsirii Lui în Templu (Luca 2,41-51).

"Marie, știai că Băiețelul tău va potoli furtuna cu mâna Sa?"

R: Nu. Maria nu a fost atotștiutoare și nu putea să prevadă fiecare faptă a Fiului său. A se vedea relatarea căutării și găsirii Lui în Templu (Luca 2,41-51).

"Știai tu, Marie, că Băiețelul tău a umblat pe acolo pe unde umblă îngerii? Și știi tu că atunci când îl săruți pe Copilașul tău, săruți fața lui Dumnezeu?"

R: Da. De fapt, un înger care umbla pe acolo pe unde umblau îngerii i-a spus: "Acesta va fi mare: va fi numit Fiul Celui Preaînalt "(Luca 1,32). Și când ea cere lămuriri la această uluitoare veste, îngerul îi spune: "Duhul Sfânt va veni asupra ta

și puterea Celui Preaînalt te va umbri; de aceea, copilul care se va naște va fi numit sfânt, Fiul lui Dumnezeu" (Luca 1,35).

"Marie, știai tu oare că Băiețelul tău este Domnul întregii creații?"

R: Da. Aceasta înseamnă a fi "Fiul Celui Preaînalt" și zămislit de Duhul Sfânt. Cu atât mai mult cu cât Maria (care, împreună cu Iosif, îl învățau pe Isus Biblia), știau foarte bine Cartea lui Daniel și, desigur, acest pasaj: "Și iată, cineva ca un Fiu al Omului venea pe norii cerului! S-a apropiat de Bătrân și a fost adus înaintea lui. Lui i s-a dat stăpânirea, gloria și domnia și toate popoarele, neamurile și limbile îl slujesc. Stăpânirea Lui este o stăpânire veșnică, ce nu va trece, și domnia lui nu va fi distrusă" (Daniel 7,13-14). Ea l-a auzit de multe ori pe Isus referindu-se la El însuși ca fiind Fiul Omului; știa ce înțelege El prin aceasta.

"Marie, știai tu oare că Băiețelul tău va conduce odată națiunile?"

R: Da. Îngerul Gabriel a spus cât se poate de clar: "Și Domnul Dumnezeu îi va da tronul lui David, tatăl Său, și va domni peste casa lui Iacob pe veci, iar domnia Lui nu va avea sfârșit" (Luca 1,32-33).

"Marie, știai tu oare că Băiețelul tău este Mielul perfect al cerului? Copilul care doarme în brațele tale este Cel Mare, 'Eu sunt'."

R: Pe scurt, da. Maria știa aceasta. Și creștinii din primele 17 secole știau că ea știa aceasta, până când o minoritate de protestanți, mică dar influentă, în majoritate vorbitori de limba engleză, au început să domine discursul creștin. Rezultatul a fost apariția unor generații după generații de evanghelici atât de plini de teamă și aversiune față de Maria încât au ajuns să creadă că Preasfânta Fecioară nu avea idee cine era Isus și și-ar fi trăit viața fie într-o incomprehensiune stupidă, fie în ostilitate față de Fiul lui Dumnezeu. Ca atare, s-au născut povești care o consideră pe Maria fie ca o blasfematoare lipsită de credință (în exegezele evanghelice la Marcu 3), fie, dimpotrivă, o condamnă tocmai fiindcă ar fi crezut mult prea mult în Isus și încerca să îl propulseze pe scena publică (în exegezele evanghelice la Nunta din Cana).

Astfel, a proliferat mitul cum că Maria nu avea idee cine anume este Isus și că Isus era ostil față de ea. Ceea ce descoperim în viziunea ciudată despre Maria în vechile cercuri evanghelice nu are nimic de a face cu Maria, ci reflectă din plin fricile pe care cultura evanghelică o are despre orice legătură între ceea ce este feminin și pietatea creștină. În acest context, consider cântece ca "Marie, știai tu" un pas înainte pentru cultura evanghelică, dar un pas înapoi pentru cultura catolică. Acest cântec nu își are locul în liturgie, fiindcă este impregnat de o teologie care, în cel mai bun caz, ar putea fi descrisă drept "evanghelică îmbunătățită". Cântecul a fost scris de și pentru generația mai tânără de evanghelici, care o consideră pe Maria drept un fel de "fruct interzis", cineva despre care părinții nu vorbesc și ca atare este tabu. Cineva despre care devin curioși să afle mai multe - și acesta este un lucru bun.

Încurajez această curiozitate fiindcă va duce, cu ajutorul lui Dumnezeu, la o redobândire a deplinei pietăți mariane, pietate care a fost transmisă de apostolii Sfintei Biserici. Dar catolicii nu trebuie să sacrifice plenitudinea acestei pietăți îmbrățișând de la evanghelici și post-evanghelici, noțiunea că Maria nu ar fi știut cine este Isus și ar fi fost ostilă față de Fiul ei. Ea nu a fost așa! A fost cel mai mare discipol al Lui și știa de la bun început despre ea însăși că este Maica Fiului lui Dumnezeu. Cu cât înțelegem mai repede aceasta, cu atât știm mai repede cum să devenim noi înșine discipolii Lui.

https://www.youtube.com/watch?v=ifCWN5pJGIE

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 5635, Ultimul acces: 2025-01-18 21:25:18