Papa a anuntat noii Cardinali: unul din Curie, majoritatea de la periferii - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa a anunțat noii Cardinali: unul din Curie, majoritatea de la periferii

[2015-01-04]
Papa Francisc a anunțat astăzi numele noilor Cardinali ce vor primi însemnele purpurii pe 14 februarie. Vor fi 20 noi prinți ai Bisericii, din 14 națiuni de pe cinci continente. Dintre ei, 15 au vârsta sub 80 de ani, deci cu drept de vot într-un potențial Conclav. Noii membri ai Colegiului Cardinalilor sunt după cum urmează:
Arhiepiscopul Dominique Mamberti, prefect al Tribunalului Suprem al Signaturii Apostolice
Arhiepiscopul Manuel José Macario do Nascimento Clemente, Patriarh de Lisabona, Portugalia
Arhiepiscopul Berhaneyesus Demerew Souraphiel CM de Addis Abeba, Etiopia
Arhiepiscopul John Atcherley Dew de Wellington, Noua Zeelandă
Arhiepiscopul Edoardo Menichelli de Ancona-Osimom, Italia
Arhiepiscopul Pierre Nguyên Văn Nhon de Hanoi, Vietnam
Arhiepiscopul Alberto Suàrez Inda de Morelia, Mexic
Arhiepiscopul Charles Maung Bo SDB de Yangon, Myanmar
Arhiepiscopul Francis Xavier Kriengsak Kovithavanij de Bangkok, Thailanda
Arhiepiscopul Francesco Montenegro de Agrigentom Italia
Arhiepiscopul Daniel Fernando Sturla Berhouet SDB de Montevideo, Uruguay
Arhiepiscopul Ricardo Blázquez Pérez de Valladolid, Spania
Episcopul José Luis Lacunza Maestrojuán OAR de David, Panama
Episcopul Arlindo Gomes Furtado de Santiago de Cabo Verde, Arhipelagul Capul Verde
Episcopul Soane Patita Paini Mafi de Tonga, Arhipelagul Tonga
Cinci noi Cardinali, cu vârsta peste 80 de ani, s-au distins "prin caritatea lor pastorală în slujba Sfântului Scaun și a Bisericii", a spus Papa, și "reprezintă atâția Episcopi care, cu aceeași grijă pastorală, au dat mărturie de iubirea pentru Cristos și pentru Poporul lui Dumnezeu în Bisericile lor particulare, în Curia Romană și în serviciul diplomatic al Sfântului Scaun". Aceștia sunt:
Arhiepiscopul emerit José de Jesús Pimiento Rodriguez de Manizales, Columbia
Arhiepiscopul Luigi de Magistris, pro-Penitențiar Major emerit
Arhiepiscopul Karl-Joseph Rauber, Nunțiu Apostolic emerit
Arhiepiscopul emerit Luis Héctor Villaba de Tucumán, Argentina
Episcopul emerit Júlio Duarte Langa de Xai-Xai, Mozambic
Papa Francisc pare să respecte regula nescrisă de a nu face Cardinali în sediile conduse tradițional de un purpurat atâta timp când există acolo un Cardinal retras. Astfel, Arhiepiscopii de Los Angeles, Chicago sau Madrid, de exemplu, nu vor primi însemnele de Cardinal. Dominique Mamberti, noul prefect al Signaturii Apostolice, este singurul membru al Curiei Romane ce apare în lista noilor Cardinali. Fostul "ministru pentru afacerile externe" nu era deja Cardinal când a primit singura funcție dintr-un dicaster al Sfântului Scaun unde titlul de Cardinal este cerut, conform constituției apostolice "Pastor bonus" a Papei Ioan Paul al II-lea.
Nici unul dintre președinții de Consilii Pontificale nu va fi creat Cardinal. În fapt, Consiliile Pontificale în mod tradițional nu sunt conduse de Cardinali, o excepție fiind Consiliul Pontifical pentru Unitatea Creștinilor, condus de Cardinalul Kurt Koch; în plus, Consiliile vor trece în curând printr-o restructurare majoră în cadrul procesului de reformă a Curiei. Bibliotecarul Sfintei Biserici Romane, francezul Jean-Louis Bruguès, nu apare de asemenea în lista noilor Cardinali. Se vede încă o dată preferința Papei Francisc pentru Episcopii diecezani și atenția lui pentru sfera de sud a lumii și pentru Asia.
Regula nescrisă, amintită mai sus, face să fie istorie obiceiul ca Arhiepiscopii scaunelor conduse tradițional de un Cardinal să primească aceste însemne în primul Consistoriu, chiar dacă predecesorii lor au deja peste 80 de ani. De fapt, Papa Benedict al XVI-lea a fost primul care s-a îndepărtat de această veche tradiție, lăsând Dieceze majore italiene, dar și din alte părți ale lumii, fără Cardinal la conducere, atâta timp cât Arhiepiscopul emerit este în viață și este Cardinal. Așa se face că și lista făcută publică astăzi arată opțiunea pentru două sedii diecezane italiene minore, de Ancona și respectiv Agrigento. De fapt, 14 dintre noii Cardinali electori conduc Dieceze, 9 dintre ei venind din Biserici locale ce nu au mai fost niciodată conduse de un Cardinal: David, Valladolid, Morelia, Ancona, Agrigento, Tonga, Santiago de Cabo Verde, Yangon și Montevideo. (după Vatican Insider)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1404, Ultimul acces: 2024-04-18 00:52:31