Presedintele tuturor cultelor (Gandul.info) - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Președintele tuturor cultelor (Gandul.info)

[2015-01-05]
Nu știu alții ce simt, dar Preafericitul Daniel, patriarhul BOR, trebuie să fie și mai fericit. Pentru prima dată, un șef de stat a luat parte la slujba ortodoxă de duminică, gest ce ar putea fi interpretat drept un semn divin, despre continuarea colaborării reciproc avantajoase între Biserică și Puterea lumească, arătat Înaltpreasfinției sale.
Mă îndoiesc însă că premiera jucată de președintele Klaus Iohannis, la Catedrala Metropolitană Ortodoxă din Sibiu, are de-a face cu strângerea relațiilor dintre Administrația Prezidențială și influenta BOR, atât de partizană și de activă la vremea alegerilor. Prezența sa la liturghia ortodoxă pare a fi, mai curând, o replică întârziată la tentativa pesediștilor, din campania electorală, de a-l transforma pe lutheranul Iohannis într-un ins care consideră inferioară confesiunea majorității. Nimic mai fals, le-a spus atunci și ține să le demonstreze, acum, președintele, rugându-se alături de ortodocși. El îi asigură, astfel, pe votanții mândrului român ortodox Victor Ponta că, în fața sa, toate cultele sunt egale și le tratează cu același respect.
Gestul vorbește, în același timp, despre Klaus Iohannis, omul religios. Lutheran practicant, după spusele pastorului său, președintele are obișnuința participării la slujba de duminică, deseori însoțind-o însă pe soția sa, Carmen, de confesiune greco-catolică. Prin urmare, actualul șef al statului nu se încuie în propria-i biserică și aruncă cheia, nu este un habotnic, nici măcar un conservator, ci un credincios modern, deschis la minte, care-l recunoaște pe Dumnezeu și în lăcașurile altora. În această lumină, vizita la Catedrala Metropolitană Ortodoxă nu mai are nimic neobișnuit. Ieșit din comun este anunțul făcut de președintele Iohannis, și anume că, pe parcursul mandatului său, va merge, periodic, la ceremoniile religioase ale cultelor legal recunoscute din țara noastră.
În România, sunt atestate legal 18 culte, deci, în duminicile următoarelor patru luni, dl Iohannis va fi foarte ocupat. Odată ce a trecut strada la ortodocși, ar fi nepoliticos să-i priveze de prezența domniei sale, pe adventiști, penticostali sau musulmani. Va fi nevoit să-și țină promisiunea și să pornească într-un pelerinaj transconfesional – altă premieră! -, la sfârșitul căruia ar putea primi titlul de președintele tuturor cultelor. Pare prea mult, pare un exces de bună credință din partea președintelui și, totodată, o afirmare fără echivoc, a rolului pe care religia ar trebui să-l joace în viața fiecărui om. BOR a băgat religia ortodoxă în școală, dl Iohannis, prin exemplul propriu, ne cheamă duminica la slujbă, neavând prea mare importanță în care rit ne rugăm. Totuși, atâta fervoare, uneori, poate să strice. Sper să nu-l văd, niciodată, pe dl președinte în pelerinaj cu elicopterul, la sfintele moaște.
Autor: Rodica CIOBANU

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 1314, Ultimul acces: 2024-03-29 05:09:42