Ajunul Bobotezei la Catedrala Patriarhala - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Ajunul Bobotezei la Catedrala Patriarhală

[2015-01-05]
La Catedrala Patriarhală au fost oficiate, astăzi, 5 ianuarie 2015, în ziua Ajunului Bobotezei, de un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte Preacuvioșii Părinți Arhimandriți Teofil Anăstăsoaie și Clement Haralam, slujba Utreniei și Ceasurile Împărătești și apoi slujba Sfintei Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia.
În continuarea Sfintei Liturghii a fost săvârșită în pronaosul Catedralei slujba Aghesmei Mari care se oficiază în Biserica Ortodoxă de două ori pe an: în Ajunul Botezul Domnului (5 ianuarie) și în ziua Botezului Domnului (6 ianuarie).
Anul acesta, sărbătoarea Botezului Domnului este sărbătorită marți, 6 ianuarie, fapt care a condus la câteva rânduieli specifice. Astfel, astăzi, în ajunul Bobotezei, când data de 5 ianuarie cade în zilele de luni până vineri, în această zi se săvârșește Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia praznicului, iar în ziua Bobotezei se oficiază Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur.
În anii când ajunul Botezului Domnului cade în zilele de sâmbătă sau duminică se oficiază Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, iar luni, în ziua sărbătorii Botezului Domnului, se va oficia Liturghia Sfântului Vasile cel Mare.
Slujba Aghesmei Mari se săvârșește atât în ajunul Bobotezei, când se sfințește apa cu care preoții binecuvântează apoi casele credincioșilor, cât și în însăși ziua Bobotezei, când se sfințește Agheasma pe care credincioșii o iau la casele lor, pentru tot anul.
Sfințirea apei sau Agheasma are o veche tradiție în Biserica creștină, iar în Constituțiile Apostolice (sec. I-II) sfințirea apei este atribuită Sfântului Apostol Matia: "Despre apă și untdelemn hotărăsc eu, Matia, ca să binecuvânteze episcopul apa și untdelemnul, iar dacă lipsește episcopul, atunci s-o binecuvânteze preotul dimpreună cu diaconul".
Timp de 8 zile, după sfințirea apei, credincioșii pot lua dimineața pe nemâncate, după ce s-au închinat, Agheasma Mare, și pot stropi cu ea casa, ogorul și animalele. După trecerea celor 8 zile apa sfințită se păstrează în casă, la loc de cinste, și se folosește, în situații speciale, la recomandarea duhovnicului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3712, Ultimul acces: 2024-12-11 03:02:12