Cantarile specifice Bobotezei - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Cântările specifice Bobotezei

[2015-01-03]
La momentul Botezului Domnului Sfânta Treime se arată tuturor celor de față. Conform textului biblic, Mântuitorul Iisus Hristos, aflat la Iordan alături de Proorocul Ioan Botezătorul, primește o confirmare divină a originii și a misiunii Sale când Duhul Sfânt coboară peste El, iar Tatăl Ceresc îl recunoaște ca Fiu. Întreaga scenă este surprinsă și în Troparul Bobotezei.
"Troparul Bobotezei face parte din slujba Bobotezei ce se găsește în Minei. În această slujbă sunt anumite cântări al căror autor îl cunoaștem pentru că este menționat înaintea cântării. La Troparul Bobotezei însă, ca și la alte multe cântări din această slujbă, nu avem un autor menționat. Așadar, slujba o putem pune pe seama Tradiției Bisericii, așa cum sunt foarte multe cântări ca și Troparul Bobotezei care nu este altceva decât o sinteză a însemnătății acestei slujbe și Botezului Domnului pentru noi", a declarat pentru TRINITAS TV Părintele Dr. Alexandru Dumitrescu.
Boboteaza se bucură de o bogată tradiție populară de inspirație religioasă, ca și o altă mare sărbătoare a iernii: Crăciunul. Pe lângă faptul că ambele sărbători sunt praznice împărătești și sunt precedate de post, ele se mai aseamănă și prin faptul că, atât de Crăciun, cât și în ziua Botezului Domnului se cântă colinde.
Imnografia specifică acestei sărbători aduce creștinii mai aproape de locul în care s-a petrecut Botezul Domnului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1205, Ultimul acces: 2024-03-29 01:27:52