Papa Francisc: Sa umblam cu curaj si neobositi, luminati de Cuvantul lui Dumnezeu - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Să umblăm cu curaj și neobosiți, luminați de Cuvântul lui Dumnezeu

[2015-01-06]
Cu ocazia sărbătorii Epifaniei Domnului, din ritul latin, Papa Francisc a recitat împreună cu credincioșii și turiștii veniți în Piața San Pietro rugăciunea "Îngerul Domnului". În alocuțiunea dinaintea rugăciunii, pe care o redăm după traducerea apărută pe Ercis.ro, Pontiful a explicat semnificația sărbătorii și morala concretă pentru creștinul de astăzi. A amintit și de celebrarea Zilei Mondiale a Copilăriei Misionare.
Iubiți frați și surori, bună ziua! Sărbătoare frumoasă!
În noaptea de Crăciun am meditat venirea la peștera din Betleem a câtorva păstori care aparțineau poporului lui Israel; astăzi, solemnitatea Epifaniei, comemorăm sosirea magilor, care au venit din Orient pentru a-l adora pe nou-născutul Rege al iudeilor și Mântuitor universal și să îi ofere daruri simbolice. Cu gestul lor de adorație, magii mărturisesc că Isus a venit pe pământ pentru a mântui nu numai un popor, ci toate neamurile. De aceea, în sărbătoarea de astăzi privirea noastră se lărgește la orizontul lumii întregi pentru a celebra "manifestarea" Domnului la toate popoarele, adică manifestarea iubirii și a mântuirii universale a lui Dumnezeu. El nu rezervă iubirea sa câtorva privilegiați, ci o oferă tuturor. Așa cum este Creatorul și Tatăl tuturor, tot așa vrea să fie Mântuitorul tuturor. Pentru aceasta, suntem chemați să nutrim mereu mare încredere și speranță față de orice persoană și față de mântuirea sa: chiar și cei care par departe de Domnului sunt urmați - sau mai bine zis "urmăriți" - de iubirea Sa pasionată, de iubirea Sa fidelă și chiar umilă. Pentru că iubirea lui Dumnezeu este umilă, atât de umilă!
Relatarea evanghelică despre magi descrie călătoria lor din Orient ca o călătorie a sufletului, ca un drum spre întâlnirea cu Cristos. Ei sunt atenți la semnele care îi indică prezența; sunt neobosiți în înfruntarea dificultăților căutării; sunt curajoși în a trage consecințele de viață care derivă din întâlnirea cu Domnul. Viața este aceasta: viața creștină înseamnă a merge, dar fiind atenți, neobosiți și curajoși. Așa merge un creștin. A merge atent, neobosit și curajos. Experiența magilor evocă drumul fiecărui om spre Cristos. Ca pentru magi, și pentru noi a-l căuta pe Dumnezeu înseamnă a merge - și așa cum spuneam: atent, neobosit și curajos - privind cerul și percepând în semnul vizibil al stelei pe Dumnezeul invizibil care vorbește inimii noastre. Steaua care este în măsură să conducă pe fiecare om la Isus este Cuvântul lui Dumnezeu, Cuvânt care este în Biblie, în Evanghelii. Cuvântul lui Dumnezeu este lumină care orientează drumul nostru, hrănește credința noastră și o regenerează. Este Cuvântul lui Dumnezeu care reînnoiește încontinuu inimile noastre, comunitățile noastre. De aceea să nu uităm să îl citim și să îl medităm în fiecare zi, pentru ca să devină pentru fiecare ca o flacără pe care o purtăm înăuntrul nostru pentru a lumina pașii noștri și pe ai celui care merge lângă noi, care poate cu greu găsește drumul spre Cristos. Mereu cu Cuvântul lui Dumnezeu! Cuvântul lui Dumnezeu la îndemână: o mică Evanghelie în buzunar, în geantă, mereu, pentru a o citi. Nu uitați aceasta: mereu cu mine Cuvântul lui Dumnezeu!
În această zi a Epifaniei, gândul nostru se îndreaptă și spre frații și surorile din Orientul creștin, catolici și ortodocși, dintre care mulți celebrează mâine Nașterea Domnului. La ei să ajungă urarea noastră afectuoasă. Apoi îmi place să amintesc că astăzi se celebrează Ziua Mondială a Copilăriei Misionare. Este sărbătoarea copiilor care trăiesc cu bucurie darul credinței și se roagă pentru ca lumina lui Isus să ajungă la toți copiii din lume. Îi încurajez pe educatori să cultive în cei mici spiritul misionar. Să nu fie copii și adolescenți închiși, ci deschiși; să vadă un mare orizont, inima lor să meargă înainte spre orizont, pentru ca să se nască printre ei martori ai duioșiei lui Dumnezeu și vestitori ai Evangheliei.
Acum ne adresăm Fecioarei Maria și invocăm ocrotirea ei asupra Bisericii universale, pentru ca să răspândească în lumea întreagă Evanghelia lui Cristos, lumina neamurilor, lumina tuturor popoarelor. Și ea să ne facă să fim tot mai mult pe drum; să ne facă să mergem și pe drum să fim atenți, neobosiți și curajoși.
După Angelus, Sfântul Părinte a spus următoarele:
Iubiți frați și surori,
Vă salut pe voi toți, romani și pelerini, reînnoind urarea de pace și de tot binele în Domnul. Salut pe credincioșii veniți din Aachen, Germania, din Kilbeggan, Irlanda, și pe studenții din Northfield - Minnesota, Statele Unite ale Americii; pe cei care urmează să primească Mirul din Romano di Lombardia și pe părinții lor; pe credincioșii din Biassono, Verona, Arzignano, Acerra și din câteva dieceze din Puglia; și pe tinerii din Opera Don Orione. Un salut special celor care dau viață Cortegiului istorico-folcloric, care în acest an este dedicat teritoriului din primăriile de Segni, Artena, Carpineto, Romano, Gorga și Montelanico.
Și amintiți-vă bine: viața este un mers, a merge mereu, căutându-l pe Dumnezeu. A merge atenți, neobosiți și curajoși. Și lipsește un lucru, lipsește un lucru: atenți, neobosiți, curajoși... și ce lipsește? A merge cu lumina! Și ce este lumina? Evanghelia, Cuvântul lui Dumnezeu. Mereu cu Evanghelia: în buzunar, în geantă, pentru a o citi, mereu cu noi. A merge, atenți, neobosiți, curajoși și cu lumina Cuvântului lui Dumnezeu. Urez tuturor o sărbătoare frumoasă. Nu uitați să vă rugați pentru mine și poftă bună. La revedere!
(Sursa: ERCIS.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1220, Ultimul acces: 2024-03-28 11:10:30