Manifestari religioase si filantropice in Parohia Maratei 1 - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Manifestări religioase și filantropice în Parohia Mărăței 1

[2015-01-09]
Cea de-a șaptea zi a lunii ianuarie a fost una deosebită pentru preoții și credincioșii din Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul“ - Mărăței 1 din Piatra Neamț. La o zi după Botezul Domnului, locașul de închinăciune a îmbrăcat straie de sărbătoare, când l-a cinstit în mod deosebit pe Sfântul Ioan Botezătorul, cel care l-a botezat în apa Iordanului pe Mântuitorul Hristos, informeaz㠓Ziarul Lumina”.
Pregătirile pentru serbarea Sfântului Ioan Botezătorul, ocrotitorul bisericii din cartierul pietrean Mărăței, au început cu câteva zile înainte. Aceasta, deoarece, pe lângă programul liturgic rânduit de Biserică pentru zilele de sărbătoare, slujitorii parohiei, împreună cu membrii Consiliului parohial, s-au gândit să ofere o bucurie celor care se confruntă cu lipsuri materiale. În seara zilei de 6 ianuarie, biserica Sfântului Ioan Botezătorul din Mărăței a fost loc de rugăciune pentru 40 de preoți și diaconi care au slujit Vecernia unită cu Litia. Din soborul slujitorilor au mai făcut parte pr. Valentin Tofan, protopop al Protopopiatului Piatra Neamț, și pr. Petroniu Marin, starețul Mănăstirii Pângărați din județul Neamț. „Biserica s-a dovedit neîncăpătoare de mulțimea credincioșilor prezenți, veniți să-l cinstească pe «cel mai mare om născut din femeie». Părintele protopop Valentin Tofan a adresat un cuvânt de învățătură în care a scos în evidență chipul ocrotitorului bisericii noastre, dar și al orașului Piatra Neamț, îndemnând pe cei prezenți să păstreze pe mai departe spiritul sărbătorilor care s-au încheiat“, a relatat pr. paroh Vasile Păvăleanu, care este și director adjunct al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamț. La finalul slujbei, toți credincioșii prezenți au primit iconițe cu Sfântul Ioan Botezătorul, cozonac, plăcinte și vin fiert. A urmat o masă festivă, aceasta fiind prilej de întâlnire a preoților din oraș și împrejurimi, în contextul începerii unui an. În ziua pomenirii Sfântului Ioan Botezătorul, programul liturgic a continuat cu slujba Miezonopticii și a Utreniei, Sfânta Liturghie fiind săvârșită de arhimandritul Vichentie Amariei, starețul Mănăstirii Secu, din județul Neamț, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi. Părintele Vichentie a rostit cuvântul de învățătură, îndemnând pe credincioși să urmeze permanent în viața de toate zilele cuvântul Sfântului Ioan: „Pocăiți-vă că s-a apropiat Împărăția cerurilor!“. După oficierea Sfintei Liturghii s-a făcut polihroniu pentru toți cei ce poartă numele Sfântului Ioan și a fost oficiat Parastasul pentru ctitorii sfântului locaș. „Parohia noastră a oferit iarăși o agapă pentru credincioșii care se implică mai intens în problemele parohiei. De asemenea, s-au oferit pachete cu alimente la asistații cantinei sociale, iar un grup de tineri a mers la Spitalul Județean Neamț, din imediata apropiere, oferind bolnavilor iconițe, sticluțe cu agheasmă, colivă, dulciuri și fructe“, a adăugat pr. paroh Vasile Păvăleanu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1389, Ultimul acces: 2024-02-18 14:00:33