Aghiasma Mare semnificatie si traditii din Valea Almajului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Aghiasma Mare semnificație și tradiții din Valea Almăjului

[2015-01-08]
Aghiasma Mare este strâns legată de Botezul Domnului pentru că doar la acest praznic se săvârșește slujba specială de sfințire a Apei mari, care este folosită de preoți pentru a binecuvânta casele credincioșilor. Foarte mulți credincioși merg la biserică în ziua Praznicului Bobotezei pentru a participa la Sfânta Liturghie și pentru a lua Aghiasma Mare să o ducă și la casele lor, pentru vindecarea bolilor trupești, dar și pentru vindecarea sufletului de păcate. Ea se păstrează nestricată vreme îndelungată și rămâne tot așa de proaspătă, de curată și plăcută la gust, ca și când este scoasă atunci din izvor.
Însăși rânduiala slujbei din cadrul Praznicului Epifaniei lămurește de ce este necesar să ne împărtășim din apa sfințită la Bobotează. În sfintele rugăciuni se reliefează beneficiile Aghiasmei Mari, pentru că ne sfințește sufletele și trupurile, casele, gospodăriile, pământurile și întreg spațiul în care ne desfășurăm activitatea. Prin această sfințire și a naturii, a tot ceea ce îl înconjoară pe om, sfânta noastră biserică ne arată că Dumnezeu trebuie mărturisit și lăudat nu numai în biserică, ci și în afara ei. Trebuie să avem convingerea că apa sfințită ne vindecă, întrucât ne sporește credința și dragostea față de Dumnezeu și față de semeni.
În zona Văii Almăjului este o frumoasă tradiție ca oamenii după ce își stropesc casele, merg la livezi să stropească cu aghiasmă și holdele, atât pomii fructiferi, cât și terenurile, ca să aducă rod bun în anul care tocmai a început, după cum ne-a precizat Diac. Pavel Canea.
Legat de mergea la câmp cu aghiasmă este și tradiția ruperii unui băț în pomii fructiferi, ornat cu motive populare. Semnificația acestui băț are o conotație agrară, dar ea reprezintă belșug de roade, pentru că așa cum se rupe bățul așa să se rupă și crengile copacilor cu rodul lor.
Acest băț numit „colendă”, sculptat cu motive populare, iar în vârf având ațe de lână colorate, este purtat de către copii atunci când merg cu colindul de Crăciun, bătând cu el în pământ pentru a-și anunța sosirea la casele gospodarilor, care la rândul lor îi răsplătesc cu daruri. De aceea acest băț este luat de către un membru din familie în ziua Bobotezei, atunci când merge cu Aghiasma Mare pentru a stropii holdele, în livezile cu pomi fructiferi și este pus într-unul din copaci, pentru ca așa cum bățul a adus daruri copiilor, atunci când au mers cu colindul, tot așa să aducă roadă și pomilor fructiferi. În tot timpul cât oamenii stropesc cu aghiasmă holdele, ei spun rugăciuni și cântă troparul praznicului „În Iordan”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 529, Ultimul acces: 2021-04-07 00:40:02