Procesiune de Boboteaza pe Valea Jijiei - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Procesiune de Bobotează pe Valea Jijiei

[2015-01-08]
Ziua Botezului Domnului a fost prilej de bucurie pentru localnicii din Andrieșeni, Buhăieni și Drăgănești. Ei au participat la Sfințirea celei mari a apei oficiată la fântâna văduvelor, informeaz㠓Ziarul Lumina”.
Pe un ger năprasnic, însoțit de viscol, în comuna Andrieșeni din județul Iași, aflată pe Valea Jijiei, a avut loc marți, 6 ianuarie 2015, o procesiune dedicată Botezului Domnului. După oficierea Sfintei Liturghii, preoții și credincioșii din parohiile Andrieșeni și Buhăieni, dar și din filia Drăgănești au mers spre fântâna văduvelor aflată în apropierea haltei Andrieșeni. „Credincioșii au participat de dimineață la Sfânta Liturghie, apoi am mers spre fântâna văduvelor. În fața procesiunii au mers călăreți, dar și credincioși care au ținut în mâini prapuri și cruci. În tot acest timp, s-au intonat troparul Bobotezei, precum și un colind specific acestei zile. Ne-am bucurat ca la fântâna văduvelor să ne întâlnim cu preotul și credincioșii din Parohia Buhăieni“, a relatat pr. Mihai Cepeliuc de la Parohia Andrieșeni. Gerul Bobotezei, resimțit atât de cei mici, cât și de cei vârstnici, nu a stat în calea dorinței enoriașilor de a se ruga împreună în mijlocul câmpului. Fântâna văduvelor, înconjurată de o mantie de zăpadă, s-a transformat într-un tablou viu, pictat cu obiecte bisericești și cu prezența numeroșilor oameni care au împodobit slujba Aghesmei Mari. „Au fost prezenți copiii din parohia noastră care au dat drumul la porumbei să zboare. Am avut și o cruce de gheață, în jurul căreia oamenii s-au așezat ținând în mâini sfintele icoane. La finalul slujbei, poporul a fost stropit cu Agheasma Mare, apoi am mers la halta din apropiere pentru a binecuvânta încăperile de aici. În continuare, tinerii s-au îndreptat spre ulițele satului și au strigat «Chiraleisa!». După ce am revenit în biserică, oamenii au fost miruiți și au primit anafură. Deși a fost foarte frig, am trăit cu toții o bucurie deosebită“, a adăugat pr. Mihai Cepeliuc, care a mulțumit părintelui Petru Constantinescu de la Parohia Buhăieni, pentru că a răspuns invitației de a participa la slujba din ziua Bobotezei de la fântâna văduvelor.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 539, Ultimul acces: 2021-04-07 05:58:15