Odiseea capului lui Mihai Viteazul - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Odiseea capului lui Mihai Viteazul

[2015-01-08]
Moartea martirică a voievodului Mihai Viteazul avea să-i împrăștie trupul sfârtecat prin locuri neaflate încă. Doar capul i-a fost așezat în taină, cu respect și evlavie, într-o criptă la Mănăstirea Dealu, din Arhiepiscopia Târgoviștei. Odiseea acestei relicve este însă puțin cunoscută de publicul larg. De aceea, vă prezentăm uluitoarea istorie a capului marelui domn care, la 6 iulie 1600, strângând Ardealul, Moldova și Țara Românească într-un singur hotar, a realizat primul model românesc de unitate națională.
În tabăra de noapte de la Câmpia Turzii, la 9/19 august 1601, în momentul când gărzile nu se aflau în apropierea lui, viteazul voievod valah a fost asasinat. „Mihai a fost ucis conform poruncii primite de la împăratul Rudolf al II-lea, iar eu am executat-o“, scria în 1601 Basta György, autorul crimei, într-o scrisoare trimisă arhiducelui Mathias, viitorul împărat habsburg.
Mai multe detalii în “Ziarul Lumina”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 649, Ultimul acces: 2021-04-09 20:55:44