Papa Francisc: Numai pe calea iubirii il putem cunoaste pe Dumnezeu - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Numai pe calea iubirii îl putem cunoaște pe Dumnezeu

[2015-01-08]
În predica la Sfânta Liturghie de joi, 8 ianuarie 2015, din capela reședinței sale din Casa Sfânta Marta, pe care a oferit-o pentru victimele atentatului brutal de la sediul publicației pariziene "Charlie Hebdo", Papa Francisc a prezentat câteva scurte considerații despre lecturile biblice ale zilei din ritul roman sau latin. Pentru a-l cunoaște pe Dumnezeu, a spus Sfântul Părinte, este nevoie de iubire, inteligența nefiind îndeajuns. Dumnezeu este cel care ne-a iubit mai întâi, a subliniat Papa, referindu-se la lectura biblică luată din Prima Scrisoare a Sf. Apostol Ioan, iar iubirea creștină este făcută din fapte concrete, nu din cuvinte, citim pe situl Radio Vatican.
"Dumnezeu e iubire și numai pe calea iubirii îl poți cunoaște pe Dumnezeu. O iubire rezonabilă, însoțită de rațiune, dar iubire. 'Cum pot să iubesc ceea ce nu cunosc?' - s-ar putea întreba cineva. 'Iubește-i pe cei de lângă tine!', a răspuns Papa. Aceasta este învățătura celor două porunci. Cea mai mare este să-l iubești pe Dumnezeu, pentru că El este iubire. Dar a doua este să-l iubești pe aproapele. Pentru a ajunge la cea dintâi trebuie să urcăm scările celei de a doua: altfel spus, prin iubirea față de aproapele ajungem să-l cunoaștem pe Dumnezeu, care este iubire. Numai printr-o iubire rațională, dar iubind, putem ajunge la această iubire."
"Cine iubește, îl cunoaște pe Dumnezeu. Cine nu iubește, nu l-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru că Dumnezeu este iubire. Dar nu o iubire de telenovelă. Nu! O iubire trainică, puternică, o iubire veșnică, o iubire care se arată - arătarea este un cuvânt din aceste zile - în Fiul Său, care a venit să ne mântuiască. Iubire concretă, iubire făcută din fapte și nu din cuvinte. Pentru a-l cunoaște pe Dumnezeu e necesară viața întreagă, un parcurs, un drum de iubire, de cunoaștere, de iubire față de aproapele, de iubire față de cei care ne urăsc, de iubire față de toți oamenii".
Subliniind cuvintele Sfântului Apostol Ioan, potrivit căruia Dumnezeu este Cel care ne-a iubit mai întâi, Pontiful a făcut referință la profetul Ieremia, care spune că iubirea lui Dumnezeu este ca floarea de migdal, prima care înflorește când vine primăvara. Comentând apoi pagina Evangheliei, despre înmulțirea celor cinci pâini și a celor doi pești, Sfântul Părinte a scos în evidență atitudinea lui Isus față de mulțime: Lui i s-a făcut milă pentru erau ca niște oi dezorientate, fără păstor. De aceea, Isus începe să învețe mulțimile și lumea îl ascultă. Când se face târziu și cere discipolilor să dea de mâncare mulțimii, discipolii dau dovadă de "o anumită nervozitate", ceea ce arată că Dumnezeu a iubit cel dintâi, în timp ce discipolii nu au înțeles.
"Așa este iubirea lui Dumnezeu: ne așteaptă mereu, ne surprinde mereu. Este Tată, este Tatăl nostru care ne iubește nespus de mult, care este mereu dispus să ne ierte. Nu o dată, ci de 70 de ori câte 7. Întotdeauna! Ca un tată plin de iubire. Pentru a-l cunoaște pe acest Dumnezeu, care este iubire, trebuie să urcăm treapta iubirii față de aproapele, prin faptele de caritate, prin faptele de milostenie, pe care Domnul ni le-a învățat. Fie ca Domnul, în aceste zile în care Biserica ne face să ne gândim la manifestarea, arătarea lui Dumnezeu, să ne dăruiască harul de a-l cunoaște pe calea iubirii".
(Sursa: Radio Vatican)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1169, Ultimul acces: 2024-03-28 08:34:31