Locasul de rugaciune al romanilor ortodocsi din Mateias - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Locașul de rugăciune al românilor ortodocși din Mateiaș

[2015-01-12]
În nordul județului Brașov, la granița cu județul Covasna, se află un sat care poartă numele celui mai mic dintre fiii martiri ai Sfântului Constantin Brâncoveanu. Cu o populație mixtă, satul Mateiaș păstrează monumente de istorie, cultură și spiritualitate, atât ale românilor, cât și ale maghiarilor, Biserica „Sfinții Arhangheli“ fiind unul dintre simbolurile localității.
Atestat documentar la anul 1773, satul Mateiaș este cu siguranță mult mai vechi și face parte din localitățile care au împodobit de secole aceste meleaguri mirifice din Transilvania. Satul apare pe harta iosefină din anul menționat, însă prea multe lucruri despre trecutul acestei localități nu știm.
Vechile obiceiuri ale românilor și maghiarilor din Mateiaș ne demonstrează că cele două etnii au conviețuit aici de secole și au lăsat în urma lor zidiri sfinte, prin care cultura și spiritualitatea lor să dăinuie pe vecie.
Unul dintre monumentele patrimoniale din Mateiaș este Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil“, locul de rugăciune al românilor ortodocși din satul brașovean. Din istoricul parohiei aflăm că românii ortodocși din Mateiaș au avut din timpuri vechi un locaș de închinare, o biserică în care să primească Sfintele Taine. Vechea bisericuță de lemn din Mateiaș a folosit comunității până în secolul al XVIII-lea, când nevoile pastorale cereau zidirea unei biserici de piatră, de mai mari dimensiuni și care să ofere condițiile optime pentru oficierea slujbelor religioase.
Actuala biserică a fost zidită în perioada 1798-1823, prin eforturile materiale venite din partea comunității din Mateiaș. A fost zidită din piatră și cărămidă, în formă de navă și a fost sfințită la 1823 de episcopul Vasile Moga. Pictura bisericii a fost realizată abia în perioada 1961-1962, fiind opera pictorului Gheorghe Dobrescu din Brașov. Pictura a oferit locașului de închinare o frumusețe aparte și a contribuit din plin la desăvârșirea acestui monument de spiritualitate românească.
Lucrări de renovare
În anii trecuți, la Mateiaș au fost începute ample lucrări de renovare și de înfrumusețare a bisericii parohiale. Actualul paroh, părintele Mircea Rusei, a continuat lucrările începute de mai înainte și a reușit să redea frumusețea de altădată a locașului de închinare.
„Am început cu exteriorul bisericii, pe care l-am renovat și l-am zugrăvit, iar apoi am continuat la interior cu restaurarea picturii. Am schimbat pardoseala veche cu parchet laminat, am rezidit Sfânt Masă, am achiziționat mobilier nou și am montat un sistem de încălzire centrală“, ne-a spus părintele Mircea Rusei.
Vreme de cinci ani, comunitatea păstorită de părintele Mircea Rusei a făcut eforturi mari pentru a susține material toate aceste lucrări, la care s-au adăugat și reamenajarea curții prin trotuare noi și alte intervenții.
„Ne-am străduit să înfrumusețăm această casă a lui Dumnezeu. A fost o muncă dificilă, greoaie, care a suportat multă trudă, însă Bunul Dumnezeu a rânduit ca acești buni credincioși din Mateiaș să-mi fie aproape. De aceea, le mulțumesc din suflet pentru tot ajutorul oferit“, a mai spus parohul.
Hramul Sfinților Brâncoveni
Toate eforturile comunității de la Mateiaș au fost răsplătite pe 2 noiembrie 2014, când Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a venit aici pentru a resfinți locașul de închinare renovat și pentru a binecuvânta credincioșii care au susținut permanent lucrările de înfrumusețare.
Sărbătoarea a adunat fii ai satului și credincioși din localitățile vecine, veniți să se împărtășească din bucuria duhovnicească a comunității de la Mateiaș. Parohul a fost apreciat și răsplătit pentru eforturile din ultimii cinci ani, primind distincția de iconom, iar principalii binefăcători au primit acte de cinstire.
La sfințirea din toamna trecută, locașul de cult a primit și hramul Sfinților Martiri Brâncoveni. IPS Mitropolit Laurențiu a ales acest hram pentru că numele localității este legat de mezinul familiei martirizate la 1714.
„A fost o sărbătoare mare pentru satul nostru. Ne-am bucurat să primim al doilea hram, cel al Sfinților Martiri Brâncoveni, chiar în anul în care i-am cinstit în mod deosebit pe Sfântul Voievod și pe fiii săi.
Învățăm din aceasta că jertfa lor este un model și pentru noi, cei care trudim în aceste locuri pentru a păstra credința străbună și moștenirea de la înaintași“, a spus părintele Mircea Rusei.
Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil“ și „Sfinții Martiri Brâncoveni“ din Mateiaș a redevenit în acest răstimp și centrul vieții spirituale și culturale din localitate. Aici au loc activitățile catehetice dedicate copiilor și tinerilor, precum și alte manifestări tradiționale legate de marile praznice și sărbători.
Grija deosebită de a renova locașul de închinare nu a trecut în plan secund viața duhovnicească a comunității, încât am putea spune că slujirea administrativă, materială, a fost în toți acești ani împletită armonios cu cea pastorală și spirituală.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3298, Ultimul acces: 2024-03-04 09:20:13