Duminica dupa Botezul Domnului la Biserica “Sfanta Treime” din Craiova - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Duminica după Botezul Domnului la Biserica “Sfânta Treime” din Craiova

[2015-01-11]
A devenit o tradiție a ultimilor ani ca în Duminica după Botezul Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, să săvârșească Sfânta Liturghie la Paraclisul mitropolitan „Sfânta Treime” din Craiova. Astfel, și în Duminica după Botezul Domnului a Anului Mântuirii 2015, Mitropolitul Olteniei a fost prezent în mijlocul credincioșilor la ctitoria familiei domnitorului Barbu Știrbei, unde a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, după cum a precizat Diacon Gheorghe Cioiu.
La finalul slujbei religioase, IPS Părinte Mitropolit a pus la inima celor peste două sute de credincioși prezenți cuvânt de învățătură, subliniind faptul că întreaga creație este plină de Sfânta Treime, care s-a descoperit oamenilor pe malul Iordanului, la Botezul Domnului. „Sfânta Treime ni s-a descoperit, ni s-a revelat la Botezul Domnului, pe râul Iordanului. Cel dintâi care a văzut și a înțeles taina aceasta a fost Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul, care a mărturisit despre această descoperire dumnezeiască și apoi, Sfinții Evangheliști au consemnat acest eveniment în Sfintele Scripturi și astfel ni s-au transmis și nouă aceste învățături care ne arată că întreaga creație este plină de Sfânta Treime. Noi, credincioșii creștini ortodocși, mărturisim Prea Sfânta Treime fără nicun adaos, fără a adăuga ceva, ci, așa cum ne învață Sfânta Scriptură, că Tatăl este Cel fără de început, Fiul este Cel născut din veșnic Tatăl, iar Sfântul Duh este Cel purces din Tatăl ceresc. În felul acesta, persoanele Sfintei Treimi sunt distincte, dar nu separate. Prin urmare, având această temelie, această învățătură sfântă care nu se poate schimba niciodată, căci este revelație dumnezeiască, avem curajul, nădejdea și speranța că Dumnezeu ne va ajuta să trecem peste greutățile acestei vieți și în anul acesta, să înnoim sufletul nostru cu fapte bune, să îl îmbrăcăm în culorile Prea Sfintei Treimi, ca atunci când vom pleca din lumea acesta și vom trece în viața veșnică să fim recunoscuți după culorile sufletului, după strălucirea și lumina din interiorul nostru, de Tatăl ceresc, Cel care întotdeauna ne privește prin Fiul Său ca pe copiii Săi și ne păstrează în Duhul Sfânt care ne curățește pe noi de toată întinăciunea și ne face vrednici de a fi moștenitori ai Împărăției cerurilor”, a spus IPS Irineu.
Biserica „Sfânta Treime” – repere istorice
Biserica „Sfânta Treime” din Craiova a fost reclădită în secolul al XVIII-lea de principii Alexandru și Dimitrie Știrbei, pe temelia unei biserici mai vechi, cu ajutorul cunoscutului arhitect și restaurator francez André Leucomte de Nouy. La lucrările de înfrumusețare și reconsolidare a bisericii au participat și membrii familiei princiare Știrbei: marea vorniceasă Ecaterina Bibescu și mai ales fiul ei, marele logofăt și viitorul domn al Țării Românești, Barbu Știrbei. Din fondurile bisericii s-a construit în 1890 un dispensar medical pentru persoanele sărace, care a funcționat aici până în 1939.
Biserica „Sfânta Treime” – Știrbei din Craiova s-a bucurat mulți ani de calitatea de paraclis voievodal și este considerată o bijuterie a arhitecturii bisericești din oraș și din întreaga Oltenie. Pictura este de o frumusețe aparte, mobilierul a fost lucrat în Franța și montat aici în anul 1906, iar clopotnița și-a păstrat forma originală din timpul primei construcții având și avantajul poziției sale (este așezată chiar în parcul din centrul orașului). Este singura biserică din Craiova care are statuia ctitorului în curte; monumentul domnitorului Barbu Știrbei a fost sculptat de Jean Lecomte de Nouy- fratele lui André de Nouy.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 913, Ultimul acces: 2023-02-02 02:52:54