Dinamismul misiunii parohiei azi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Dinamismul misiunii parohiei azi

[2015-01-11]
Cu certitudine tema va fi tratată și aprofundată în toate eparhiile Bisericii Ortodoxe Române (centre eparhiale, instituții de învățământ teologic, parohii și mănăstiri), în media bisericească și laică.
În cele ce urmează doresc să propun această temă cititorilor spre meditație din perspectiva misiunii comunității parohiale în societatea contemporană.
În lumea secularizată de astăzi, pastorația în parohii, mai ales în mediul urban, se confruntă cu tendințe sociale și provocări care impun din partea slujitorilor Sfintelor Altare o misiune dinamică și soluții pastorale adecvate.
De exemplu, unii semeni consideră că activitatea parohiei s-ar reduce doar la „prestarea“ de servicii religioase (botezuri, cununii și înmormântări), iar legătura cu biserica parohială este una ocazională, doar la marile sărbători.
Alții sunt tentați să relativizeze sau să simplifice viața liturgică și religios-duhovnicească a parohiei (participarea la Sfânta Liturghie, Sfintele Taine, rugăciunea, postul etc.), care, în opinia lor, ar trebui acomodată cu evoluția societății.
În fine, alții consideră activitatea parohiei doar o tradiție care nu ar mai fi de actualitate, iar Biserica ar avea în societate doar un rol social.
Pentru ca misiunea parohiei să fie înțeleasă și receptată corect și să determine interesul și implicarea comunității parohiale, aceasta trebuie susținută de o lucrare dinamică permanentă, ancorată în realitatea problemelor vieții parohiale din partea clerului de la parohii.
Pe lângă o intensă lucrare pastorală, liturgică și duhovnicească a preotului, în parohie trebuie desfășurate și alte activități. O activitate social-filantropică constantă, de identificare a cazurilor sociale și de ajutorare a acestora prin implicarea comunității parohiale, contribuie și la creșterea coeziunii între membrii parohiei.
Parohia trebuie să desfășoare o susținută activitate educațională prin organizarea permanentă a „Școlii de duminică“, a unor cercuri de desen, pictură, muzică, meditații și chiar a unor centre after-school prin implicarea profesorilor din parohie. În acest sens, o atenție specială trebuie acordată cooperării cu instituțiile de învățământ din parohie cu scopul educării copiilor. De asemenea, profesorii de religie trebuie sprijiniți în activitatea pe care o desfășoară în școli, așa cum și aceștia pot sprijini lucrarea educațională a parohiei, inclusiv prin participarea la pelerinaje, tabere sau diferite activități de voluntariat.
Parohia trebuie să fie factor de cultură prin organizarea periodică a unor astfel de evenimente (conferințe, mese rotunde, concerte, ateliere de creație etc.) cu implicarea intelectualilor.
Anul acesta, 2015, prin tema propusă de Sfântul Sinod, avem posibilitatea de a readuce în actualitate modele ale unor renumiți slujitori ai Sfintelor Altare de la parohii și mănăstiri, pilduitoare pentru noi, cei de astăzi, cler și credincioși.
Dacă la aceste dimensiuni esențiale ale misiunii parohiei azi adăugăm și altele determinate de fenomene din societatea contemporană, ca pastorația persoanelor rămase singure (mai ales copii și vârstnici în urma migrației), a copiilor, adolescenților și tinerilor tot mai dependenți de tehnologia modernă cu efecte nefaste asupra creșterii și formării lor, sau a familiilor tinere (din cauza creșterii alarmante a ratei divorțurilor), ne dăm seama care sunt exigențele misiunii parohiei azi într-o societate aflată într-o permanentă schimbare.
(Articol publicat în Ziarul Lumina de Duminică, apărut sub semnătura Pr. Constantin Stoica)

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 883, Ultimul acces: 2023-01-26 21:15:01