„Poporul care statea intru intuneric a vazut lumina mare…“ - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

„Poporul care stătea întru întuneric a văzut lumină mare…“

[2015-01-11]
Duminica după Botezul Domnului (Începutul propovăduirii Domnului) Mt. 4, 12-17
În vremea aceea, auzind că Ioan a fost întemnițat, Iisus a plecat în Galileea. Și, părăsind Nazaretul, a venit să locuiască în Capernaum, lângă mare, în hotarele lui Zabulon și Neftali, ca să se împlinească ceea ce s-a zis prin Isaia prorocul, care zice: „Pământul lui Zabulon și pământul lui Neftali spre mare, dincolo de Iordan, Galileea neamurilor; poporul care stătea în întuneric a văzut lumină mare și celor ce ședeau în latura și în umbra morții lumină le-a răsărit“. De atunci a început Iisus să propovăduiască și să spună: Pocăiți-vă, că s-a apropiat Împărăția cerurilor.
Odată cu Duminica de după Botezul Domnului se încheie un ciclu de praznice menite să ne reașeze în dinamica liturgică și ascetică a vieții duhovnicești. Textul evanghelic în variantă mateiană, deși extrem de scurt, este bogat în semnificații. Paralelele sinoptice (a se vedea Mc. 1, 14-15 și Lc. 4, 14-15) întregesc cu mici detalii textul din Matei. În cuvinte concise, evangheliștii sinoptici prezintă începutul activității Domnului. Acest început este marcat de îndemnul care reia mesajul Sfântului Ioan Botezătorul: „Pocăiți-vă, căci s-a apropiat Împărăția cerurilor“.
Întemnițarea Sfântului Ioan Botezătorul - momentul începutului activității Domnului
Dacă la sinoptici activitatea Sfântului Ioan Botezătorul precede întru totul pe cea a lui Hristos, în Evanghelia Sfântului Ioan, cele două activități se desfășoară deja în paralel. Fără să ignore cronologia evenimentelor, autorii Evangheliilor sinoptice intenționează să separe clar perioada pregătitoare de cea a epocii mesianice. În acest fel, activitatea lui Hristos apare ca începutul clar delimitat al unei noi epoci. Sfântul Ioan Gură de Aur consideră că activitatea lui Hristos nu a început imediat după Botez, ci abia la întemnițarea Sfântului Ioan Botezătorul, întrucât așa precum Dumnezeu Tatăl, în Vechiul Testament, a grăit prin proroci, așa și Fiul trebuia să fie vestit prin Sfântul Ioan prorocul mai întâi, dar și pentru că era nevoie ca altcineva să mărturisească mai întâi despre Hristos pentru a nu da prilej de hulă contestatarilor Săi.
Mai multe detalii în Ziarul Lumina.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1184, Ultimul acces: 2024-02-20 03:44:56