Duminica dupa Botezul Domnului la Catedrala patriarhala - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Duminica după Botezul Domnului la Catedrala patriarhală

[2015-01-11]
Biserica Ortodoxă s-a aflat astăzi, 11 ianuarie 2015, în Duminica după Botezul Domnului. La Catedrala patriarhală, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a explicat înțelesurile Pericopei Evanghelice de la Matei în care se vorbește despre Începutul propovăduirii Domnului. Ierarhul a arătat și semnificația Luminii la care se face referire în Evanghelia după Matei: „Hristos era această lumină mare pe care o văd cei din Galileea neamurilor, care străbate Țara Sfântă din Betleem și Nazaret și ajunge până acolo, iar de acolo lumina faptelor Sale minunate, a minunilor care exprimă iubirea Sa față de oameni, lumina vieții Sale dumnezeiești dusă în trup omenesc, dar mai ales lumina învățăturii Sale avea să se propage în toată lumea. Hristos este cu adevărat Lumina lumii, iar lucrul acesta l-am mărturisit și în cântările bisericești. Pe El îl vede Prorocul Maleahi ca pe Soarele Dreptății. Dacă soarele fizic ne luminează și ne oferă căldură, iar fără de el viața noastră nu ar fi posibilă și Soarele duhovnicesc Hristos este Cel care ne încălzește cu lumina și cu puterea Sa”.
Lumina lui Dumnezeu poate fi descoperită în Biserică și în Sfintele Scripturi.
„Binecredinciosul voievod Neagoe Basarab spunea: Nu văd petrecere și lumină mai frumoasă a raiului decât însăși fața cea luminoasă a lui Iisus Hristos. Această lumină a Domnului o găsim pe de o parte în sfânta Biserică, o găsim în Sfintele Scripturi și în Sfânta Tradiție ce cuprinde cărțile care tâlcuiesc scripturile, precum și în Sfânta și Dumnezeiasca Euharistie. În felul acesta, petrecerea noastră apropiată și intimă cu Mântuitorul Iisus Hristos se manifestă în viața noastră”, a mai spus Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul.
Biserica Ortodoxă l-a pomenit duminica aceasta pe Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare, începătorul vieții călugărești de obște din Palestina.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3253, Ultimul acces: 2023-01-27 02:09:47