Procesiune la Biserica Domnita Balasa - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Procesiune la Biserica Domnița Bălașa

[2015-01-09]
Zeci de bucureșteni au participat vineri seară, la Biserica „Domnița Bălașa” - paraclis patriarhal, la procesiunea cu moaștele Sfântului Ierarh Grigorie, Episcopul Nissei. Sfântul Ierarh Grigorie, Episcopul Nyssei este cinstit în Biserica Ortodoxă la 10 ianuarie. Biseric㠄Domnița Bălașa” din Capitală își va sărbători cu această ocazie cel de-al treilea hram. Locașul de cult este singurul din București care păstrează un fragment din moaștele Sfântului Grigorie.
Procesiune cu moaștele Sfântului Grigorie, Episcopul Nissei, în Capitală
Slujba de cinstire a sfântului a debutat în această seară, 9 ianuarie 2015, cu slujba Vecerniei și a Litiei, iar apoi a avut loc procesiunea cu moaștele sfântului Grigorie de Nyssa. La final, Părintele Ioan Armași, Protopop al Protopopiatului Sector 4 Capitală, a ținut un cuvânt de învățătură.Evenimentul este organizat în fiecare an în ajunul zilei de pomenire a Sfântului Grigorie, Episcopul Nissei, acesta fiind cel de-al treilea hram al locașului de cult.
Mâine va fi oficiată Sfânta Liturghie și slujba de pomenire a ctitorilor lăcașului de cult.
Moaștele Sfântului Grigorie de Nyssa se află la Biserica „Domnița Bălașa” din Capitală de aproximativ 40 de ani, iar relicvariul cu sfintele odoare datează din anul 1792.
'Din mărturiile domnilor epitropi testamentari au fost primite de familia epitropilor, pentru că, familia Moscu, de fapt, care stă în legătură directă cu familia voievodului martir Brâncoveanu și a Domniței Bălașa, se trăgea din Sparta, din Peloponez. Socrul domnului academician Constantin Bălăceanu Stolnici, Emanoil Hagi Moscu, care a fost epitrop o perioadă îndelungată a acestui așezământ, împreună cu Constantin Sturdza cu Grigore Brâncoveanu și cu alți mari oameni ai acestei familii, au donat bisericii aceste Sfinte Moaște ale Sfântului Grigore de Nyssa înainte de moarte, prin anii 1970. Pe aceea raclă sub formă de mască facială, în care erau păstrate aceste Sfinte Moaște, o părticică din partea frontală, probabil, a Sfântului Grigore de Nyssa, poartă inscripționat anul 1792 și acolo spune: "acestea aparțin Sfântului Grigore de Nyssa", a spus părintele Matei Zaharia, de la Biserica "Domnița Bălașa" din Capitală.
Ctitorie a fiicei Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu, Domnița Balașa, locașul de cult este unul dintre cele mai frumoase și impunătoare din Capitală. În prezent se lucrează la restaurarea catapetesmei.
Biserica „Domnița Bălașa”, este o construcție în stil neoromantic și neobizantin, de mari dimensiuni. Actuala biserică, a patra ridicată pe același loc, a fost zidită în timpul domniei Regelui Carol I și a Reginei Elisabeta.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1151, Ultimul acces: 2024-02-23 09:41:21