Sarbatoarea Sfantului Antipa de la Calapodesti, la Roman - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Sărbătoarea Sfântului Antipa de la Calapodești, la Roman

[2015-01-09]
Iubit și cinstit în întreaga lume ortodoxă, Cuviosul Antipa de la Calapodești, ocrotitorul paraclisului arhiepiscopal de la Roman, va fi serbat cu aleasă cinstire la Catedrala ”Sf. Cuv. Parascheva”, potrivit epr.ro. În ziua de prăznuire a Cuviosului Antipa, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim va oficia și slujba de sfințire a antimiselor.
Freamătul bucuriei sfinte și al sărbătorii binecuvântate se reînnoiesc la Catedrala Arhiepiscopal㠄Sf. Cuv. Parascheva” din Roman în aceste zile de prăznuire a Sfântului Cuvios Antipa de la Calapodești. Ocrotitor al paraclisului din incinta Centrului eparhial, originar din zona Bacăului și cinstit de întreaga lume ortodoxă, Cuviosul Antipa va fi serbat încă din această după-amiază, cu începere de la ora 17.00, când Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ioachim, împreună cu soborul preoților romașcani, va oficia slujba Vecerniei în Catedrala din Roman.
Festinul duhovnicesc va continua sâmbătă, 10 ianuarie, în ziua de prăznuire a Cuviosului Antipa. La Catedrala Arhiepiscopală, un sobor alcătuit din preoți consilieri și inspectori ai Centrului eparhial, preoți protopopi și diaconi va participa la Dumnezeiasca Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim. Alături de sărbătoarea liturgică, la care sunt așteptați să participe, credincioșii se vor putea închina și la racla în care se află o părticică din moaștele Sfântului Antipa, dăruită Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim de către părintele Petroniu Tănase din sfântul Munte Athos.
Un moment deosebit îl va constitui sfințirea celor peste 600 de antimise, lucrate în atelierele Mănăstirii Diaconești, ce vor purta semnătura Înaltpreasfințitului Ioachim și care vor fi necesare săvârșirii Sfintelor Taine în fiecare parohie din cuprinsul Eparhiei. Aceste antimise vor fi ulterior distribuite fiecărei parohii cu ocazia organizării sinaxelor la început de an în fiecare protopopiat. ”După învățătura Bisericii, așa cum menționează Sfântul Simeon al Tesalonicului, sfințirea antimiselor se săvârșește în biserică de noul chiriarh. Așa cum reiese din tratatul asupra dogmelor credinței noastre, sfințirea antimiselor este un moment unic în viața unei eparhii, având loc în momentul înscăunării noului chiriarh. Evenimentul are loc dimineața, înaintea Sfintei Liturghii, slujba fiind oficiată de arhiereu, care le sfințește cu agheazmă mică, apă de trandafir și Sfântul și Marele Mir. După sfințire, ele vor române timp de șapte zile pe Sfânta Masă, fiind săvârșită zilnic Dumnezeiasca Liturghie, după care chiriarhul le va semna și le va împărți bisericilor și mănăstilor din cuprinsul eparhiei. Antimisul este o pânză specială pe care e zugrăvită punerea în mormânt a Domnului Iisus Hristos și care conține un fragment din sfintele moaște ale mucenicilor, fiind indispensabil în oficierea Sfintei Liturghii”, a explicat protosinghelul Andrei Ioniță, mare eclesiarh al Catedralei Arhiepiscopale din Roman.
Înnoirea antimiselor se impune în orice eparhie la schimbarea chiriarhului, situație în care s-a aflat și Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, în urma trecerii la Domnul a arhiepiscopului Eftimie și a numirii în această demnitatea arhierească a Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 870, Ultimul acces: 2022-11-29 02:30:26