Sfanta Mucenita Tatiana cinstita cu evlavie la Catedrala mitropolitana din Craiova - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Sfânta Muceniță Tatiana cinstită cu evlavie la Catedrala mitropolitană din Craiova

[2015-01-12]
Credincioșii craioveni au participat în număr mare la slujbele închinate Sfintei Mucenițe Tatiana, Diaconița, ale cărei moaște sunt adăpostite în Catedrala mitropolitan㠄Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”.
Momentele liturgice au început de duminică seara, prin slujba Vecerniei unită cu Litia, urmată de o procesiune cu moaștele Sfintei în jurul Catedralei mitropolitane, după cum ne-a precizat Diacon Gheorghe Cioiu.
Astăzi, 12 ianuarie, în ziua praznicului, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Inaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, dirijat de prof. Victor Șapcă.
În cuvântul rostit la finalul slujbei religioase, IPS Irineu a subliniat cinstirea deosebită de care se bucură Sfânta Tatiana la Craiova. „Mucenița Mântuitorului Iisus Hristos s-a jertfit pentru credință, pentru mărturisirea Adevărului evanghelic, în perioada persecutorilor împărați romani păgâni. Ea a rămas astfel pentru totdeauna în Biserica noastră mijlocitoare, ajutătoare și rugătoare înaintea lui Dumnezeu pentru noi. La Craiova avem această bucurie și privilegiu de a deține cinstitul cap al Sfintei Mucenițe Tatiana, pe care îl sărutăm întotdeauna cu evlavie și cu credință, deoarece Sfânta este un model vrednic de urmat pentru toți credincioșii, tineri sau vârstnici, bărbați și femei. Viața ei este pildă de sfințenie pentru toți. Prin urmare, cinstim pe Sfânta Tatiana și o rugăm să mijlocească înaintea lui Dumnezeu pentru iertarea păcatelor și mântuirea sufletelor noastre. Ne bucurăm că credincioșii noștri se apropie de racla cu Sfintele Moaște cu multă dragoste, cu multă credință și vin în fiecare an la acest praznic ca la o întâlnire cu un prieten drag, pentru că sfinții sunt mijlocitorii și prietenii noștri înaintea lui Dumnezeu, pentru că ei ne iubesc, iar noi, la rândul nostru, suntem iubitori de Dumnezeu și cinstitori de sfinți”, a spus IPS Irineu.
Moaștele Sfintei Tatiana au fost aduse în țara noastră după ce Constantinopolul a căzut sub dominație turccească (1453), în timpul domniei lui Neagoe Basarab, de către boierii Craiovești care au adus capul Sfintei Mucenițe împreună cu moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul, la Mănăstirea Bistrița, în județul Vâlcea. Cu prilejul sfințirii bisericii domnești din Curtea de Argeș, au fost aduse aici și moaștele Sfintei mucenițe Tatiana de la Mănăstirea Bistrița, alături de cele ale Sfinților Serghie și Vah. După reorganizarea Mitropoliei Olteniei (1950-1955), capul sfintei a fost depus mai întâi la Episcopia Râmnicului și apoi adus la Catedrala mitropolitan㠄Sfântul Dimitrie“ din Craiova, unde se găsește și astăzi. Capul sfintei mucenițe a venit la Craiova, alături de moaștele Sfântului Ierarh Nifon și de cele ale Sfinților Mucenici Serghie și Vah, prin stăruințele Mitropolitul Olteniei din aceea vreme, IPS Firmilian.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1054, Ultimul acces: 2024-02-27 08:14:01