„Dictionarul teologilor romani“ aparut la Editura Andreiana - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

„Dicționarul teologilor români“ apărut la Editura Andreiana

[2015-01-12]
La Editura Andreiana a Arhiepiscopiei Sibiului a apărut lucrarea „Dicționarul teologilor români“ a părintelui academician prof. dr. Mircea Păcurariu. Această lucrare vine să dea mărturie despre cultura noastră bisericească românească cu toate aspectele sale, fiind prezentate personalitățile care au ilustrat-o de-a lungul vremii, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.
Orice popor ajunge să se recomande și să se identifice prin cultura și civilizația pe care a creat-o și a lăsat-o moștenire peste timp generațiilor viitoare. Moștenirea cultural-teologică era cunoscută doar parțial, pentru că nu am beneficiat până în vremurile din urmă de compendii, dicționare sau enciclopedii care să ne prezinte într-o variantă sintetizată cultura teologică românească cu realizările ei și cu cei care în mod magistral au ilustrat-o.
Prin purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh s-au realizat până acum: o Enciclopedie a ortodoxiei românești, care cuprinde datele fundamentale ale istoriei și vieții Bisericii Ortodoxe Române, o Istorie a monahismului românesc și o prezentare a Teologiei Ortodoxe românești din secolul XX și începutul secolului XXI. Întrucât nu se poate să nu cunoaștem ce a mai fost, după ce reguli, după ce cărți am fost călăuziți, revine ca o recomandare absolută cunoașterea acestei culturi sub diferitele ei aspecte.
O sinteză actuală a teologiei românești
Neavând o expunere completă și sistematizată, în același timp, asupra culturii teologice românești, ca un împlinitor și plinitor, Părintele academician Mircea Păcurariu a purces la realizarea unui Dicționar al teologilor români pentru umplerea acestui gol, dar, în același timp, și pentru conștientizarea noastră asupra a ceea ce suntem și reprezentăm prin cultura teologică românească din care facem parte.
Lucrarea este și o sinteză a teologiei românești și ne ajută în acest fel să facem un bilanț al acesteia, dar informația oferită în această lucrare oferă baza pe care teologhisirea ortodoxă să poată continua activitatea creatoare ancorată însă în cercetările deja efectuate de înaintași.
Prima ediție a lucrării s-a bucurat de un mare succes și, mai mult, l-a recomandat pe autorul ei să fie ales ca membru corespondent al Academiei Române. La puțină vreme s-a ajuns la a doua ediție, revăzută și adăugită, care, de asemenea, s-a epuizat.
Ținând cont de faptul că după 1990 s-a constatat un real progres în cercetările de la noi și că actuala generație de teologi încearcă să continue tradițiile de muncă ale marilor teologi din secolul trecut, i-am propus Părintelui Profesor Mircea Păcurariu să realizeze o aducere la zi a „Dicționarului teologilor români“, pentru a-l tipări sub egida Editurii Andreiana a Mitropoliei Ardealului.
În acest fel ne-am gândit să oferim profesorilor de teologie, cercetătorilor, studenților și preoților un material de lucru indispensabil în redactarea oricărei lucrări.
În paginile prezentei ediții se regăsesc cadrele didactice tinere de la facultățile de teologie, care au imprimat un suflu nou învățământului universitar prin lucrări și abordări originale, sinteze, lucrări publicate în limbi de circulație internațională, făcând ca în acest fel teologia românească să fie cunoscută și în afara granițelor țării. Sunt prezentate biobibliografiile iluștrilor dascăli de teologie de odinioară împreună cu literatura dedicată lor, precum și figuri luminoase de ierarhi, monahi, monahii și preoți ai Bisericii Ortodoxe cu scrierile lor și scrierile dedicate activității și operei lor. Toate aceste aspecte sunt aduse la zi, la nivelul cercetării din anul 2014, într-o variantă sintetizată, atât de caracteristică celui care ne-a fost profesor, iar acum colaborator și prieten.
Carte de vizită a Ortodoxiei românești
Putem spune acum că dacă Mircea Eliade îi caracteriza pe cei care au locuit odinioară pe aceste meleaguri ca fiind „marii anonimi ai istoriei“, prin lucrări de talia „Dicționarului teologilor români“, care apare acum pentru prima dată la o editură eparhială, suntem convinși că nu va mai exista vreodată riscul unei asemenea caracterizări. Aceasta pentru că lucrarea de față constituie cea mai pertinentă carte de vizită a Ortodoxiei românești în care află sprijin oricine este interesat de vreun aspect ce se dorește a fi cercetat.
Dacă avem o Enciclopedie a ortodoxiei românești, prin care se dă mărturie despre identitatea noastră eclezială românească, lucrarea de față este instrumentul de lucru ce nu trebuie să lipsească de pe masa de lucru a oricărui profesor de teologie, preot, cercetător, doctorand, masterand sau student teolog. Această lucrare vine să dea mărturie despre cultura noastră bisericească românească cu toate aspectele sale, fiind prezentate personalitățile care au ilustrat-o de-a lungul vremii.
Binecuvântăm apariția acestei lucrări sub egida Editurii Andreiana, fiind convinși că receptarea ei în rândul cercetătorilor și preoților va fi deplină, iar distinsului autor îi dorim ani binecuvântați pentru a lăsa Teologiei și Bisericii încă multe valori nepieritoare.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1121, Ultimul acces: 2024-03-05 08:52:55