Papa Francisc: atentia fata de saraci este Evanghelie, nu comunism sau pauperism - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: atenția față de săraci este Evanghelie, nu comunism sau pauperism

[2015-01-12]
"Atenția față de săraci se află în Evanghelie, nu este o invenție a comunismului", a afirmat Papa Francisc într-un interviu acordat lui Andrea Tornielli, coordonator al "Vatican Insider", și Giacomo Galeazzi, vaticanist al cotidianului "La Stampa". Interviul cu Pontiful Roman încheie cartea intitulată "Papa Francisc. Această economie ucide", dedicată magisteriului social al Papei. Volumul reunește și analizează documentele magisteriului despre sărăcie, imigrație, dreptate socială și protejare a creației. Cartea va ieși marți, 13 ianuarie 2015, de la Editura Piemme, dar duminică, 11 ianuarie, "La Stampa" a publicat pasaje ample din interviul Papei.
"Atenția pentru săraci se află în Evanghelie și în tradiția Bisericii, nu este o invenție a comunismului și nu trebuie ideologizată", explică Papa Francisc continuitatea, în tradiția eclesială, a "alegerii preferențiale pentru săraci". "O atenție care își are originea în Evanghelie, atestată deja în primele secole ale creștinismului", în scrierile primilor Părinți ai Bisericii, din secolele II sau III. Predicile lor nu pot fi definite ca "marxiste", deoarece atunci când "Biserica invită la învingerea 'globalizării indiferenței' este departe de orice interes politic și de orice ideologie". Ea este inspirată "doar de cuvintele lui Isus" și "dorește să își ofere contribuția la construirea unei lumi în care să avem grijă unii de alții".
Papa Francisc a pus în evidență luminile și umbrele globalizării: pe de o parte, ea "a ajutat multe persoane să se ridice din sărăcie", ducând la "o creștere a bogăției mondiale în termeni absoluți", dar pe de altă parte, globalizarea "a condamnat numeroase alte persoane să moară de foame", provocând o creștere a "inegalităților" și nașterea unor "noi forme de sărăcie". Este un sistem economic și social care pune în centru banul, îl transformă în idol și reduce oamenii la "simple instrumente", provocând "dezechilibre profunde". Predomină în cultură, în politică, în sociologie înlăturarea celor care nu sunt utili: copii, tineri, bătrâni. "Cultura rebutului duce la refuzarea copiilor și prin avort", reafirmă Papa, întristat de "rata natalității atât de scăzută în Italia", deoarece "astfel se pierde legătura cu viitorul".
Cultura rebutului duce și la "eutanasierea ascunsă a bătrânilor care sunt abandonați", în loc să fie considerați "memoria noastră, legătura cu trecutul nostru, o resursă de înțelepciune pentru prezent". Și tinerii sunt afectați de această atitudine, "în țările dezvoltate existând milioane de tineri sub 25 de ani care nu au un loc de muncă", dar care nici nu studiază pentru că "nu au posibilitatea să o facă". Pontiful pune așadar întrebarea: "Care va fi următorul rebut?", și lansează un apel puternic: "Să nu considerăm această stare a lucrurilor ca ireversibilă, să nu ne resemnăm", ci "să încercăm să construim o societate și o economie în care să fie în centru omul și binele lui, nu banul", deoarece "fără o soluție la problemele săracilor, nu vom rezolva problemele lumii".
Este nevoie, subliniază din nou Sfântul Părinte, de "etică în economie și politică"; de "programe, mecanisme și procese orientate spre o mai bună distribuire a resurselor, spre crearea de locuri de muncă, spre promovarea integrală a celor excluși". Este nevoie mai ales "de oameni cu brațele ridicate spre Dumnezeu în rugăciune", conștienți că "iubirea și împărtășirea din care derivă dezvoltarea autentică" nu sunt "un produs" al omului, ci "un dar de cerut". Acești oameni să se implice la toate nivelele - social, politic, instituțional și economic - "punând în centru binele comun". "Nu putem să mai așteptăm în rezolvarea cauzelor structurale ale sărăciei, pentru a vindeca societățile noastre de o boală care poate duce doar la noi crize".
În fine, Papa amintește că Evanghelia "nu îi condamnă pe bogați, ci idolatria bogăției care ne face insensibili la strigătul săracului". A avertizat așadar împotriva pauperismului, definindu-l "o caricatură a Evangheliei și chiar a sărăciei". Dimpotrivă, "legătura profundă dintre sărăcie și calea evanghelică", pe care ne-a învățat-o Sf. Francisc de Assisi, este adevăratul "protocol" pe baza căruia omul va fi judecat: aceasta înseamnă "să avem grijă de aproapele, de cei săraci, de cei care suferă în trup și în spirit, de cei care au nevoie". Și aceasta nu este pauperism, concluzionează Papa, ci Evanghelie.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1102, Ultimul acces: 2024-03-02 03:15:29