Papa Francisc: Pamantul a devenit locuinta lui Dumnezeu printre oameni - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Pământul a devenit locuința lui Dumnezeu printre oameni

[2015-01-11]
În cadrul discursului său de dinaintea rugăciunii Angelus de duminică, 11 ianuarie 2015, Papa Francisc a aprofundat semnificația sărbătorii Botezului Domnului, subliniind că prin acest eveniment "a luat sfârșit timpul cerurilor închise": ne aflăm în timpul milostivirii. Botezul Domnului a deschis cerurile închise, care indicau separarea dintre Dumnezeu și om, consecință a păcatului. Vă oferim discursul Sfântului Părinte, după traducerea publicată pe Ercis.ro.
Iubiți frați și surori, bună ziua!
Astăzi celebrăm sărbătoarea Botezului Domnului, care încheie timpul Crăciunului. Evanghelia descrie ceea ce a avut loc pe malul Iordanului. În momentul în care Ioan Botezătorul îi conferă lui Isus botezul, cerul se deschide. "Și îndată ce s-a ridicat din apă, a văzut cerurile deschise" (Marcu 1,10). Revine în minte implorarea dramatică a profetului Isaia: "O, dacă ai rupe cerurile și te-ai coborî!" (Isaia 63,19). Această invocație a fost ascultată la evenimentul botezului lui Isus. Astfel a luat sfârșit timpul "cerurilor închise", care indică despărțirea dintre Dumnezeu și om, consecință a păcatului.
Păcatul ne îndepărtează de Dumnezeu și întrerupe legătura dintre pământ și cer, determinând astfel mizeria noastră și eșecul vieții noastre. Cerurile deschise indică faptul că Dumnezeu a dăruit harul Său pentru ca pământul să-și dea rodul său (cf. Psalm 85,13). Astfel, pământul a devenit locuința lui Dumnezeu printre oameni și fiecare dintre noi are posibilitatea de a-l întâlni pe Fiul lui Dumnezeu, experimentându-i toată iubirea și milostivirea infinită. Îl putem întâlni realmente prezent în Sacramente, în special în Euharistie. Îl putem recunoaște în chipul fraților noștri, îndeosebi în cei săraci, în bolnavi, în cei închiși, în refugiați: ei sunt trupul viu al lui Cristos suferind și imaginea vizibilă a Dumnezeului invizibil.
Cu botezul lui Isus nu numai că se sfâșie cerurile, ci Dumnezeu vorbește din nou, făcând să răsune glasul Său: "Tu ești Fiul meu cel iubit, în tine mi-am găsit plăcerea" (Marcu 1,11). Glasul Tatălui proclamă misterul care se ascunde în Omul botezat de Înaintemergător. Și apoi coborârea Duhului Sfânt, în formă de porumbel: acest lucru îi permite lui Cristos, Consacratul Domnului, să inaugureze misiunea Sa, care este mântuirea noastră. Duhul Sfânt: marele uitat în rugăciunile noastre. Noi adesea ne rugăm lui Isus; ne rugăm Tatălui, în special în "Tatăl Nostru"; dar nu atât de frecvent ne rugăm Duhului Sfânt, nu-i așa? Este cel uitat. Și avem nevoie să cerem ajutorul Său, puterea Sa, inspirația Sa.
Duhul Sfânt care a însuflețit în întregime viața și activitatea lui Isus este același Duh care călăuzește astăzi existența creștină, existența oamenilor care spun că sunt și că vor să fie creștini. A pune sub acțiunea Duhului Sfânt viața noastră de creștini și misiunea, pe care cu toții am primit-o în virtutea Botezului, înseamnă a regăsi curajul apostolic necesar pentru a depăși acomodări lumești ușoare. În schimb, un creștin și o comunitate "surzi" la glasul Duhului Sfânt - care face să fie dusă Evanghelia până la marginile pământului și societății -, devin și un creștin și o comunitate "muți", care nu vorbesc și nu evanghelizează.
Amintiți-vă aceasta: să ne rugăm adesea Duhului Sfânt pentru ca să ne ajute, să ne dea putere, să ne dea inspirație și să ne facă să mergem înainte. Maria, Mama lui Dumnezeu și a Bisericii, să însoțească drumul nostru al tuturor celor botezați; să ne ajute să creștem în iubirea față de Dumnezeu și în bucuria de a sluji Evanghelia, pentru a da astfel sens deplin vieții noastre.
După Angelus, Sfântul Părinte a spus următoarele:
Iubiți frați și surori,
Vă salut pe voi toți, romani și pelerini! Cu bucurie salut grupul de studenți din Statele Unite ale Americii, precum și Asociația de Laici ai Iubirii Milostive. Este atâta nevoie astăzi de milostivire și este important ca laicii credincioși să o trăiască și să o ducă în diferite ambiente sociale. Înainte! Noi trăim timpul milostivirii, acesta este timpul milostivirii.
Mâine seară voi pleca într-o călătorie apostolică în Sri Lanka și Filipine. Mulțumesc pentru urarea voastră în acea pancartă, multe mulțumiri! Și vă cer să mă însoțiți cu rugăciunea, și cer și srilankezilor și filipinezilor care sunt aici la Roma să se roage în special pentru mine în această călătorie. Mulțumesc!
Urez tuturor o duminică frumoasă, chiar dacă este cam urâtă vremea. O duminică frumoasă! Și astăzi este și o zi pentru a aminti cu bucurie propriul Botez. Amintiți-vă ceea ce v-am cerut, să căutați data Botezului, astfel fiecare dintre noi va putea spune: eu am fost botezat în ziua cutare. Fie ca astăzi să fie bucuria Botezului. Nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!
(Sursa: ERCIS.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 846, Ultimul acces: 2023-02-02 14:48:27