Manifestari de Ziua Culturii Nationale II - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Manifestări de Ziua Culturii Naționale II

[2015-01-13]
Mai multe manifestări vor fi organizate în acest an cu ocazia sărbătoririi Zilei Culturii Naționale, pe 15 ianuarie, la 165 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu. În anul 2010, Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege prin care ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu avea să devină oficial Ziua Culturii Naționale, după cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.
Camera Deputaților a adoptat, la 16 noiembrie 2010, un proiect de lege prin care ziua de naștere a lui Mihai Eminescu a devenit zi a Culturii Naționale. În expunerea de motive a inițiatorilor se arată: „Ziua Culturii Naționale va fi, în viziunea noastră, o zi în care nu numai celebrăm un mare creator, dar și o zi de reflecție asupra culturii române, în genere, și a proiectelor culturale de interes național“.
Filiala clujeană a Uniunii Scriitorilor din România (USR) a început o serie de manifestări dedicate Zilei Culturii Naționale. Ieri, 12 ianuarie, la Carei, județul Satu Mare, au avut loc expoziții de carte și documente, lansări de carte, recitaluri de poezie și muzică, un colocviu dedicat poetului Mihai Eminescu și operelor scriitorilor contemporani.
Miercuri, 14 ianuarie, de la ora 18:00, sub semnul Zilei Culturii Naționale și a lui Mihai Eminescu, la Radio România Târgu-Mureș, în Sala de concerte, Valentin Marica își va lansa volumul de versuri „Frigul visului“, apărut la Editura Nico din Târgu-Mureș. Vor prezenta: Mariana Chețan, Lazăr Lădariu și Nicolae Băciuț, iar Andrada Stoica Badi va susține un recital la pian, conform programului anunțat de USR Filiala Cluj.
Joi, 15 ianuarie, de la ora 12:00, la sediul Filialei USR Cluj va avea loc manifestarea „Poemele iernii. Șezătoare literară“. Actrița Elena Ivanca va recita din opera poeților Mihai Eminescu, George Bacovia, Lucian Blaga, Ion Pillat, Nichita Stănescu, Marin Sorescu. De asemenea vor recita poeții clujeni: Horia Bădescu, Oana Boc, Mariana Bojan, Hanna Bota, Dumitru Cerna, Doina Cetea, Ion Cristofor, Ștefan Damian, Mircea Goga, Vasile Gogea, Vasile Igna, Alexandru Jurcan, Rodica Marian, Ștefan Melancu, Marcel Mureșeanu, Sânziana Mureșeanu, Maria Pal. Moderatoarea manifestării va fi Irina Petraș.
De asemenea, așa cum anunță Filiala Cluj a URS, în cadrul manifestării va fi lansat „Proiectul Scriitorul în cetate“, pentru 2015. Tot joi, 15 ianuarie, de la ora 17:00, la Librăria Humanitas, va avea loc lansarea cărții Mihai Eminescu, Poezii. Prezintă Ioana Bot și Adrian Tudurachi. În încheiere, recital de poezie al elevilor de la Colegiul Național „Emil Racoviță“.
Manifestări culturale în județul Sălaj
În zilele de 14-15 ianuarie, la Horoatu Crasnei se desfășoară Concursul interjudețean „Sub steaua lui Eminescu“, ediția a III-a, organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Inspectoratul Școlar Județean Sălaj și Școala Gimnazială Nr. 1 din localitate. La acest concurs vor participa elevi din clasele I-VIII din județele: Sălaj, Maramureș, Bihor, Cluj, Alba, Galați, Bacău și Satu Mare. Concursul se desfășoară pe trei secțiuni: în prima zi, 14 ianuarie, are loc concursul la secțiunea de compoziție plastică, în data de 15 ianuarie la secțiunea de recitări din poezia lui Mihai Eminescu și la secțiunea de creație literară pe teme eminesciene.
În sala festivă a Colegiului Național „Silvania“ din Zalău va avea loc joi, 15 ianuarie, de la ora 13:00 conferința susținută de Rodica Marian, având ca tem㠄Viața și opera eminesciană“. Organizatorii manifestării sunt Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Asociația culturală Jad, Colegiul Național „Silvania“ Zalău, Inspectoratul Școlar Județean Sălaj, Asociația Scriitorilor din Sălaj, Cenaclul literar „Silvania“, Filiala Cluj a USR.
Poezia contemporană promovată în Covasna
Biblioteca Județeană din municipiul Sfântu Gheorghe va marca anul acesta într-un mod inedit Ziua Culturii Române, prin publicarea unui colaj cu cele mai îndrăgite fragmente lirice semnate de poeți români contemporani.
Conducerea Bibliotecii așteaptă de la cititori fragmente sau poezii întregi semnate de poeți români contemporani care să conțină între două și zece versuri, conform Agerpres. Versurile preferate pot fi transmise începând de marți și până pe 17 ianuarie, atât prin e-mail pe adresa Bibliotecii, cât și în scris, într-o cutie amplasată în holul instituției. Acestea vor fi reunite într-un „colaj liric“ sub genericul „Întâlnirea versurilor“, ce va fi publicat săptămâna viitoare pe pagina web și pe pagina de socializare a Bibliotecii din Sfântu Gheorghe. Săptămâna aceasta, la Secția de împrumuturi pentru adulți vor fi expuse o serie de volume semnate de poeți români contemporani, care vor putea fi răsfoite și împrumutate de cei interesați.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1220, Ultimul acces: 2024-03-28 07:39:57