Un fals preot tine slujbele intr-un garaj si le cere bucurestenilor bani pentru pomelnice (Gandul.info) - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Un fals preot ține slujbele într-un garaj și le cere bucureștenilor bani pentru pomelnice (Gandul.info)

[2015-01-14]
Pentru că un fost călugăr ține slujbe într-un garaj din București și îi cheamă pe credincioși să se închine la icoana Sfântului Mare Mucenic Efrem cel Mare, cerându-le pomelnice cu donații, Arhiepiscopia Bucureștilor reacționează acuzându-l pe "pretinsul ieromonah Onufrie" de înșelăciune. Mai mult, Arhiepiscopia îi îndeamnă pe credincioși să se adreseze poliției când li se cere să ofere "bani și bunuri materiale pentru a fi pomeniți la slujbele religioase".
Într-un comunicat remis gândul, Arhiepiscopia Bucureștilor precizează că "pretinsul ieromonah Onufrie înșală credincioșii ortodocși din București". Mai mult, acesta - pe numele său real - Căruntu Emilian, ar provoca confuzie și derută în rândul ortodocșilor prin spre închinare a unei icoane a Sfântului Mare Mucenic Efrem cel Nou și oficierea de pretinse slujbe religioase care s-ar ține într-o încăpere amenajată în două garaje, potrivit comunicatului.
Totodată, sursa citată precizează că Emilian Căruntu, odată călugăr la mănăstirea Sihăstria Rarăului, ar fi fost caterisit pentru "abateri canonice, încălcarea sistematică a unor prevederi din regulamentul vieții monahale și practici liturgice neconforme cu rânduiala orotodxă". Decizia s-a luat în urmă cu un an, în ședința din 8 mai 2014, a Consistoriului monahal al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Astfel, prin caterisire, fostul ieromonah Onufrie – Căruntu Emilian a pierdut calitatea de slujitor al Bisericii Ortodoxe Române și, în consecință, dreptul de slujire.
Potrivit comunicatului însă, după caterisire, Căruntu Emilian a continuat practicile liturgice interzise de Biserica Ortodoxă prin care înșală credincioșii ortodocși din București, cărora la început se recomanda drept cleric al unei autointitulate „Mitropolii Autonome de Milano și Aquileea”, nerecunoscută nici de statul italian și nici de vreuna dintre Bisericile Ortodoxe surori.
Mai nou, se arată în comunicat, Căruntu Emilian pretinde în mod abuziv și ilegal că este preot al Asociației Mitropolia Autonomă după Vechiul Calendar – „Episcop Gherasim”, însă nici aceasta nu este recunoscută de stat ca fiind cult religios.
"Credincioșii sunt derutați de faptul că acest pretins ieromonah Onufrie folosește în mod abuziv veșminte preoțești și oficiază în mod necanonic și ilegal slujbe ortodoxe pentru obținerea de foloase materiale în interes personal, îndemnând credincioșii ortodocși să vină la el pentru a venera icoana Sfântului Mare Mucenic Efrem cel Nou și a oferi pomelnice cu donații ca să fie pomeniți la slujbe. În plus, pe mai multe site-uri au fost postate cereri de ajutor financiar și recomandări de trimitere de pomelnice pentru pretinsul ieromonah Onufrie", precizează Arhiepiscopia.
De altfel, instituția a și fost sesizată de către poliție, secția 13 din sectorul 3 București sesizând în septembrie 2014 Arhiepiscopia Bucureștilor despre activitatea fostului ieromonah. Poliția a cerut informații referitoare la situația canonică a pretinsului preot călugăr Onufrie care organizează slujbe religioase într-un garaj amenajat în sector.
Arhiepiscopia Bucureștilor reacționează recomandându-le credincioșilor "să nu se lase înșelați de acest fost preot călugăr și să sesizeze autoritățile abilitate ale statului când li se solicită să ofere bani și bunuri materiale, pentru a fi pomeniți la slujbele religioase", se arată în comunicat.
Autor: Diana MARCU

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 545, Ultimul acces: 2021-04-12 02:06:04