Intensificarea antisemitismului in Europa dupa atentatele din Franta, ingrijoreaza SUA si comunitatea evreiasa (Adevarul.ro) - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Intensificarea antisemitismului în Europa după atentatele din Franța, îngrijorează SUA și comunitatea evreiasă (Adevarul.ro)

[2015-01-14]
Președinția Statelor Unite și-a exprimat îngrijorarea, marți seara, față de o intensificare a antisemitismului în Europa și în Franța, după luarea de ostatici care a avut loc vineri la Paris într-un magazin cu specific evreiesc, în care au fost omorâți patru evrei. Și comunitatea evreiască din Europa se teme pentru viitorul ei potrivit unui sondaj organizat de Campania Contra Antisemitismului din Marea Britanie.
"Atacul violent împotriva comunității evreiești din Franța de vineri după-amiaza (...) a fost ultimul dintr-o serie de incidente foarte îngrijorătoare în Europa și peste tot în lume, care sunt reflexul unui val ascendent de antisemitism", a declarat șeful de Cabinet de la Casa Albă Denis McDonough
"În numele președintelui Barack Obama, sunt aici pentru a afirma solidaritatea națiunii noastre cu poporul francez și cu comunitatea evreiască din Franța și in lume, pentru a condamna cu cea mai mare forță atacurile violente de săptămâna trecută" contra săptămânalului Charlie Hebdo și unui supermarket cu specific evreiesc din Paris, a adăugat oficialul american de rang înalt.
"Nu vom slăbi în angajamentul nostru de a combate flagelul antisemitismului", a subliniat McDonough.
El a făcut aceste declarații în fața câtorva sute de persoane adunate într-o mare sinagogă din Washington pentru a aduce un omagiu victimelor atentatelor de la Paris, cele mai sângeroase din Europa din ultimele decenii, soldate cu 17 morți și 20 de răniți. Cei trei atacatori jihadiști au fost omorâți de către poliție.
Această reuniune, care a avut loc marți seara într-o sinagogă din capitala federală americană și în cadrul căreia au luat cuvântul reprezentanți ai Guvernului, Congresului și ambasadorul Franței Gérard Araud, a fost organizată de către American Jewish Committee, o asociație a comunității evreiești americane, cea mai importantă din lume după cea din Israel, cu 4,5 până la 5,7 milioane de americani evrei, potrivit unor estimări diferite.
Președintele Obama, secretarul de Stat John Kerry, numeroși congresmeni și mii de americani și-au exprimat în ultimele zile compasiunea și solidaritatea față de francezi.
Îngrijorarea Statelor Unite cu privire la o intensificare a antisemitismului în Europa, inclusiv în Franța, nu datează de la atentatele de săptămâna trecută, iar Departamentul de Stat a subliniat-o cu regularitate, în ultimii ani, în rapoartele sale asupra libertății religioase și drepturilor omului în lume.
Comunitatea evreiască din Marea Britanie se teme pentru viitorul ei în țară și în Europa
Aproape jumătate din comunitatea evreiască din Marea Britanie se teme pentru viitorul său atât în țară, cât și în Europa, dezvăluie o anchetă publicată miercuri, relatează AFP.
Potrivit rezultatelor acestui sondaj organizat de Campania Contra Antisemitismului (CAA) asupra unui număr de 2.230 de britanici de origine evreiască, 45% dintre persoanele sondate apreciază că nu au un viitor în Marea Britanie, iar 58% că nu au un viitor pe termen lung în Europa.
Un sfert dintre persoanele intervievate a declarat că s-a gândit să părăsească Marea Britanie în ultimii doi ani.
Ancheta a fost efectuată în perioada 23 decembrie-11 ianuarie și acoperă luarea de ostatici de vineri, la un supermarket cu specific evreiesc din Paris, soldată cu patru morți evrei.
"Rezultatele anchetei noastre dezvăluie o conștientizare șocantă, care are loc chiar după atrocitățile de la Paris", a declarat președintele CAA Gideon Falter. "Antisemitismul va crește, iar evreii britanici se vor întreba despre locul lor în propria țară", a adăugat el.
CAA a anunțat că 2014 a fost anul în care s-a înregistrat cel mai mare număr de incidente antisemite de când se organizează aceste sondaje, în urmă cu 30 de ani, și că, potrivit poliției londoneze, actele antisemite s-au dublat în capitală în perioada noiembrie 2013-noiembrie 2014 în comparație cu cele 12 luni dinainte.
Un sfert dintre cei aproximativ 3.411 adulți britanici intervievați în altă anchetă, de către site-ul YouGov, în contul CAA, apreciază că evreii câștigă mai mulți bani decât ceilalți, 17% afirmă că aceștia au prea multă putere în presă, iar 13% consideră că evreii evocă Holocaustul pentru a-și atrage simpatia.
După luarea de ostatici de vineri, premierul israelian Benjamin Netanyahu le-a transmis evreilor din Franța că Israelul este "căminul" lor. Premierul francez Manuel Valls i-a răspuns că Franța fără evreii din Franța nu mai este Franța.
Peste 2.000 de persoane, alături de oficiali israelieni și francezi, au asistat, marți, la Ierusalim la funeraliile a patru evrei uciși vineri de un islamist într-un magazin cu specific evreiesc din Paris, relatează AFP.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu și președintele Reuven Rivlin participă, de asemenea, la aceste funeralii, la care Franța este reprezentată de ministrul Ségolène Royal.
"Nu putem permite ca în 2015, la 70 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, evreilor să le fie teamă să meargă pe străzile din Europa purtând kippa și tzitzit" (ciucuri), a declarat președintele israelian în cadrul funeraliilor.
El a afirmat, de asemenea, că evreii din Franța sunt bineveniți în Israel dar că nu ar trebui să se instaleze în această țară doar de teama atentatelor.
"Dragii mei frați și surori, evrei din Franța, sunteți bineveniți", a declarat Rivlin. "Dar nu puteți să va întoarceți în căminul ancestral din cauza îngrijorării, a disperării, din cauza distrugerii sau temerilor față de terorism", a continuat el. "Vrem să alegeți Israelul din dragoste pentru Israel", a spus președintele israelian.
Premierul Benjamin Netanyahu a afirmat marți că liderii din lumea întreagă încep să înțeleagă amenințarea reprezentată de extremismul islamist după atentatele de săptămâna trecută din Franța.
"Cred că cei mai mulți înțeleg - sau cel puțin încep să înțeleagă - că terorismul exercitat de islamul extremist reprezintă o amenințare clară și reală pentru pace în lumea în care trăim", a declarat Netanyahu.
La rândul său, Ségolène Royal a declarat că antisemitismul "nu își are locul în Franța" și a exprimat "hotărârea negreșită" a Guvernului francez de a lupta împotriva actelor care vizează evreii.
Autor: Viorica Marin

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 542, Ultimul acces: 2021-04-08 05:59:44