Simpozion la Sibiu, dedicat Sfantului Antonie cel Mare - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Simpozion la Sibiu, dedicat Sfântului Antonie cel Mare

[2015-01-14]
La Facultatea de Teologie Ortodox㠄Sfântul Andrei Șaguna“ din Sibiu va avea loc în perioada 16-17 ianuarie un simpozion științific intitulat „Sfântul Antonie cel Mare și rolul monahismului astăzi“. Sunt invitați să susțină prelegeri pe tema menționată profesori de Teologie, monahi, tineri cercetători și alți oaspeți din mediul academic și teologic.
Simpozionul este organizat de Centrul de Cercetare Teologică al Facultății de Teologie și Centrul de Cercetare Ecumenică de la Sibiu. Prin această manifestarea academică, organizatorii își propun să prezinte diferite aspecte importante din viața și opera Sfântului Antonie cel Mare, întemeietorul monahismului răsăritean. Vor fi susținute mai multe referate legate de marele duhovnic al pustiei egiptene, dar și despre unicitatea și importanța monahismului răsăritean, legat ființial de personalitatea Sfântului Antonie cel Mare.
În debutul manifestării, decanul Facultății de Teologie din Sibiu, pr. prof. dr. Aurel Pavel și reprezentantul Centrului de Cercetare Ecumenică, dr. Alexandru Ioniță, vor susține cuvântările introductive și vor transmite urările de bun-venit oaspeților. După această introducere, vor urma mai multe referate legate de tema menționată. Astfel, arhid. prof. dr. Ioan I. Ică Jr. va vorbi despre „Sfântul Antonie cel Mare și monahismul răsăritean în spiritualitatea ortodoxă“, după care va urma referatul „Sfântul Prooroc Ilie, arhetipul monahului și Sf. Antonie, părintele Monahilor“, elaborat de dr. Éliane Poirot. Vor urma referatul ierom. lect. dr. Vasile Bîrzu, intitulat „Uniți în Hristos prin «esența spirituală». Hristos ca Mare Profet și Medic al firii omenești în Epistolele Sf. Antonie cel Mare“, și prezentarea dr. Paul Siladi, numit㠄Sfântul Antonie cel Mare în colecția sistematică a Patericului Egiptean“.
Tot în prima zi a simpozionului vor mai susține prelegeri prof. dr. em. Hermann Pitters, cu titlul „Monahismul creștin din perspectiva teologiei luterane“, ierom. drd. Nectarie Dărăban, cu titlul „Funcția critică a monahismului în modernitate. Reflecții în marginea gândirii arhimandritului André Scrima“, pr. dr. Radu Gârbacea și Éliane Poirot, cu titlul „Prezentarea volumelor Maicii Éliane despre Sf. Antonie și discuții despre laboratorul științific din culisele publicației“ și Éliane Poirot, cu titlul „Iconografia răsăriteană a Sfântului Antonie cel Mare“.
Slujbe religioase și vizite
Prima zi a manifestării se va încheia cu participarea la Slujba Vecerniei și a Utreniei, oficiate în cinstea Sfântului Antonie cel Mare. În a doua zi a simpozionului, oaspeții vor participa la Sfânta Liturghie din ziua de praznic a Sfântului Antonie cel Mare, după care vor avea loc discuțiile finale pe marginea celor prezentate și vor fi creionate concluziile întâlnirii. Programul va cuprinde și vizitarea muzeului și a bibliotecii Facultății de Teologie Ortodoxă din Sibiu, precum și a altor obiective spirituale.
„Sperăm că acest simpozion va aduce în actualitate opera și viața Sfântului Antonie cel Mare, din care avem cu toții de învățat. Participanții vor avea posibilitatea să asculte prelegerile oaspeților și ale profesorilor noștri și să se împărtășească din experiențele duhovnicești ale invitaților noștri“, ne-a spus pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 641, Ultimul acces: 2021-04-09 05:26:39