Un nou mitropolit in Biserica Ortodoxa Finlandeza - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Un nou mitropolit în Biserica Ortodoxă Finlandeză

[2015-01-14]
Biserica Ortodoxă Finlandeză (Biserică autonomă în cadrul Patriarhiei Ecumenice) are un nou episcop. Pe 11 ianuarie, în Duminica după Botezul Domnului, la Catedrala „Sfânta Treime“ din Oulu, a fost hirotonit întru arhiereu și întronizat Înaltpreasfințitul Părinte Elia (Ilie) Wallgrén, Mitropolit de Oulu. Slujba a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Leo, Arhiepiscopul Kareliei și a toată Finlanda, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Ambrosius, Mitropolit de Helsinki, Înaltpreasfințitul Părinte Panteleimon, fostul Mitropolit de Oulu, acum retras la Mănăstirea Noul Valaam, și Preasfințitul Arsenius de Joensuu, Episcop-vicar al Eparhiei Kareliei, conform www.ort.fi citat de Ziarul Lumina.
Înaltpreasfințitul Mitropolit Elia Wallgrén s-a născut în anul 1961, primind la botez numele Matti. A absolvit liceul în anul 1981 la Kajaani, Finlanda de Nord, apoi a studiat fonetică și limbile suedeză și cehă la Universitatea din Stockholm. Din 1983, a urmat cursurile Institutului pentru Educație din capitala suedeză, pentru a deveni învățător. După absolvire, Matti Wallgrén a lucrat ca învățător în Suedia. Și-a definitivat studiile pedagogice la Universitatea din Helsinki. A lucrat timp de 10 ani la Helsinki ca profesor de limba suedeză prin imersiune (metodă intensivă adresată copiilor de vârstă fragedă) și ca profesor de religie timp de doi ani. Matti Wallgrén a devenit membru al Bisericii Ortodoxe în anul 1994 la Helsinki. Anul următor și-a început studiile de teologie ortodoxă la Universitatea din Joensuu (actualmente Universitatea Finlandei de Est). A studiat teologia ortodoxă între 2001 și 2003, la Institutul „Sf. Vladimir“ din New York. A fost hirotonit diacon celibatar pe 29 mai 2003 de către Înaltpreasfințitul Părinte Ambrosius, Mitropolitul de Helsinki, pe seama Bisericii „Sfântul Gherman“ de Alaska din Espoo. Hirotonia întru preot a primit-o de la Arhiepiscopul Leo al Kareliei și a toată Finlanda pe 1 septembrie 2003 în Biserica „Învierea Domnului“ din Jyväskylä. De atunci până în 2006, părintele Matti Wallgrén a slujit că preot al Parohiei Jyväskylä, în Finlanda Centrală, iar din 2006 până în 2014 a fost parohul Parohiei Vaasa, pe malul Golfului Botnic al Mării Baltice. Pe 26 noiembrie 2014, Adunarea Generală Bisericească a Bisericii Ortodoxe Finlandeze l-a ales Episcop al Eparhiei de Oulu. A fost tuns în monahism la Mănăstirea Noul Valaam (Uusi Valamo) pe 16 noiembrie 2014, primind numele Elia (Ilie). A doua zi, pe 17 noiembrie, ieromonahul Elia a fost hirotesit arhimandrit.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 539, Ultimul acces: 2021-04-16 21:47:07