Noi protoierei pentru judetul Prahova - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Noi protoierei pentru județul Prahova

[2015-01-14]
De la 1 ianuarie 2015, în județul Prahova și-au început activitatea patru noi protopopi, informează Ziarul Lumina. Tot cu această dată, pentru eficientizarea și intensificarea activității pastoral-misionare, social-filantropice și cultural-educaționale, parohiile din Protopopiatul Ploiești au fost reorganizate în cadrul a două noi protoierii: Protopopiatul Ploiești Nord și Protopopiatul Ploiești Sud.
Reorganizarea administrativă a parohiilor din Arhiepiscopia Bucureștilor a început în primăvara anului trecut. Protopopiatele din municipiul București, trei la număr la acea dată, au fost reorganizate în șase protopopiate care corespund fiecărui sector al Capitalei.
La finalul anului trecut, reorganizarea administrativă a vizat județul Prahova. Astfel, în ședința de lucru a Permanenței Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor din data de 9 decembrie 2014, constatându-se că din punct de vedere teritorial unele unități administrativ-bisericești, deși sunt mai aproape de municipiul Ploiești, fac parte din alte protopopiate, s-a aprobat înființarea a două protopopiate, în loc de unul, în municipiul Ploiești, și anume Protopopiatul Ploiești Nord și Protopopiatul Ploiești Sud.
De asemenea, s-a hotărât arondarea parohiilor din protoieriile județului Prahova pe principiul proximității. În baza hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române privind evaluarea personalului de conducere de la Centrul eparhial și din teritoriu, având în vedere noua situație administrativă din județul Prahova, foștii protoierei ai protopopiatelor Ploiești, Câmpina și Urlați și-au încetat activitatea începând cu data de 1 ianuarie 2015, unii încheind o slujire de 20-30 de ani în aceste funcții. „Dată fiind necesitatea intensificării activităților pastoral-misionare, social-filantropice și cultural-educative în protopopiatele din județul Prahova, în ședința de lucru a Permanenței Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor din 15 decembrie 2014 au fost numiți patru protopopi noi care și-au început activitatea cu data de 1 ianuarie 2015: părintele protopop Adrian-Cosmin Matei la Protopopiatul Ploiești Nord, părintele protopop Mihăiță Stroe la Protopopiatul Ploiești Sud, părintele protopop Grigore Melnic la Protopopiatul Câmpina și părintele protopop Ionuț Negoiță la Protopopiatul Urlați. Protopopiatul Vălenii de Munte va fi condus în continuare de părintele protopop Florin Boțârcă.
În județul Prahova sunt acum 369 unități bisericești, dintre care 343 parohii, 16 mănăstiri și 10 filii, organizate în 5 protopopiate“, ne-a declarat părintele arhimandrit Veniamin Goreanu, consilier administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor. În cele ce urmează, oferim scurte prezentări ale noilor protoierei din Prahova.
Pr. Adrian-Cosmin Matei, protoiereul Protopopiatului Ploiești Nord
Părintele Adrian-Cosmin Matei s-a născut la 4 aprilie 1979. Este absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă din București. Începând cu anul 2005 a slujit ca preot de caritate la Spitalul „Buna Vestire“ din Ploiești. Între 2005 și 2008 a demarat și coordonat lucrările de construire a Capelei „Buna Vestire“ și „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din Ploiești. Capela a fost împodobită cu pictură în tehnica „tempera“, cu mobilier și obiecte noi. Începând cu data de 15 septembrie 2010, a fost transferat în postul de preot slujitor la Parohia „Acoperământul Maicii Domnului“ din Ploiești, unde s-a implicat în toate activitățile pastoral-misionare și social-filantropice desfășurate de parohie. La 1 septembrie 2011 a fost numit secretar în cadrul Cancelariei Protopopiatului Ploiești. În prezent este și profesor titular de religie la Liceul Teoretic „Nichita Stănescu“ din municipiul Ploiești.
Pr. Mihăiță Stroe, protoiereul Protopopiatului Ploiești Sud
Părintele Mihăiță Stroe s-a născut la 9 septembrie 1973. A absolvit Seminarul Teologic „Chesarie Episcopul“ din Buzău și studii de licență și masterat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București. În 2009 a absolvit programul de masterat „Management și strategie pentru o administrație european㓠din cadrul Universității „Petrol-Gaze“ din Ploiești. Între anii 1999 și 2007 a slujit ca preot la Parohia Dâmbu-Băicoi, Protopopiatul Câmpina, județul Prahova. La această parohie a ridicat un așezământ social cu bucătărie și sală de mese, a consolidat clopotnița și cancelaria parohială. Din 8 iulie 2007, în urma examenului de selecționare pentru oraș, a fost numit preot la Parohia „Sfântul Vasile“ din Ploiești, unde în ultimii ani a demarat un amplu proces de restaurare și înfrumusețare. A fost coordonatorul Cercului pastoral misionar nr. 2 din Ploiești, în care activează 31 de preoți.
Pr. Grigore Melnic, protoiereul Protopopiatului Câmpina
Părintele Grigore Melnic s-a născut la 8 decembrie 1968. A absolvit cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă din București. În data de 7 martie 1993, a fost numit preot la Parohia Mireșu, județul Prahova. La 1 iulie 1999 a fost transferat la Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ și „Sfântul Cuvios Antonie cel Mare“ din orașul Câmpina. A demarat și coordonat lucrările de construcție a bisericii parohiale care a fost târnosită în 2001. În 2011 a început lucrările de construcție a Așezământului social-cultural filantropic „Sfânta Parascheva“ din cadrul parohiei. A demarat un parteneriat cu Școala „Ion Câmpineanu“ din Câmpina, intitulat „Copiii de azi, enoriașii de mâine“, care se va încheia în 2016. S-a implicat în diverse activități misionare, a organizat pelerinaje în țară și străinătate.
Pr. Ionuț Negoiță, protoiereul Protopopiatului Urlați
Părintele Ionuț Negoiță s-a născut la data de 1 noiembrie 1980. A absolvit Seminarul Teologic Ortodox de la Câmpulung Muscel și studii de licență și masterat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București. În 2009 a fost hirotonit preot și numit la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie“- Grădiștea, județul Prahova. Aici a construit o cantină socială pusă sub ocrotirea Sfântului Mucenic Corneliu Sutașul, a coordonat reparații capitale la exteriorul bisericii parohiale și la clopotniță, a construit un lumânărar nou și o troiță. Începând cu data de 1 decembrie 2013, a fost numit preot paroh la Parohia Sfinții „Ioachim și Ana“ din orașul Mizil. În data de 10 aprilie 2014, a fost numit secretar al Protopopiatului Urlați.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1250, Ultimul acces: 2024-04-14 09:44:42