Odovania Sarbatorii Botezului Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Odovania Sărbătorii Botezului Domnului

[2015-01-13]
Mâine, 14 ianuarie 2015, în Biserica Ortodoxă este odovania Botezului Domnului. Momentul încheie perioada de sărbătorire a Botezului Mântuitorului Hristos în râul Iordan. Despre însemnătatea acestei zile ne oferă detalii părintele Silviu Tudose, asistent la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Justinian Patriarhul" din București: "Praznicele bisericești din timpul anului bisericesc au o perioadă de înainte serbare și una de după serbare. Slăvitul praznic al Botezului Domnului nu face excepție și are o duminică înainte, una după, o perioadă înainte de prăznuire și până mâine o perioadă de după serbare, care se încheie cu ziua odovaniei. Odovania este un cuvânt slav care înseamnă « sfârșit », « concluzie » ".
În perioada de după serbarea Botezului Domnului și până la odovanie, slujbele bisericești poartă amprenta sărbătorii, a menționat părintele Silviu Tudose: "De fapt cântările sfinților prăznuiți în această perioadă sunt împletite cu cântările închinate Botezului Domnului. În ziua de 14 ianuarie, începând de seara de la vecernie, deoarece ziua liturgică începe seara, practice se săvârșește din nou slujba Praznicului cu mici excepții în rânduiala liturgică, această slujbă fiind cum spuneam o încununare, un sfârșit al praznicului respectiv. O caracteristică specială ar fi că până în ziua de 14 ianuarie credincioșii pot gusta Agheasmă mare. După ziua de 14 ianuarie se gustă Agheasmă mică. Această perioadă este perioada în care fiecare, fără binecuvântarea duhovnicului poate gusta Agheasmă mare până la odovanie".

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 524, Ultimul acces: 2021-04-10 18:59:23