Slujire arhiereasca la Tarnaveni, Judetul Mures - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Slujire arhierească la Târnăveni, Județul Mureș

[2015-01-13]
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei a fost prezent în Duminica după Botezul Domnului nostru Iisus Hristos, 11 ianuarie, a.c., în mijlocul credincioșilor din orașul Târnăveni, județul Mureș, după cum ne-a transmis Arhid. Liviu Stanciu.
Înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, Înaltpreasfinția Sa a oficiat Sfânta Liturghie în parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruinț㔠– Târnăveni I. Aici slujește la Sfântul Altar Părintele Sergiu Dumitru, Protopopul Târnăveniului, secondat de către Părintele Protopop pensionar Partenie Pop.
Rădăcinile parohiei ortodoxe Târnăveni I coboară în istorie până în anul 1921, când construirea bisericii cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a constituit un imperativ generat de contextul istoric și religios, impulsionat de personalitatea vrednicului de pomenire, Părintele Gheorghe Oprean, ctitorul acesteia. Stilul de construcție al sfântului locaș de închinare este cel brâncovenesc, născut din vechile tradiții bizantine ale secolelor XIV-XVI, fuzionate cu arta locală seculară. Dispusă în plan treflat, cu o singură navă, pridvor deschis, iar în interior având pronaos, naos și Altar cu două firide, edificiul eclezial este prevăzut cu o cupolă centrală și două turnuri situate deasupra pronaosului, în care sunt așezate cele trei clopote.
Arhipăstorul Alba Iuliei a fost întâmpinat la Târnăveni de o mulțime mare de enoriași, care au umplut apoi biserica parohială. În timpul Dumnezeieștii Liturghii, ei s-au lăsat pătrunși de frumusețea slujbei și s-au umplut de har, ducând fiecare acasă o fărâmă din plinătatea Jertfei de pe Sfântul Altar. La sfârșitul slujbei, Părintele paroh Sergiu Dumitru a fost hirotesit întru iconom-stavrofor, primind însemnele distinctive ale acestui rang bisericesc: brâul roșu și crucea pectorală.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1158, Ultimul acces: 2024-04-11 23:29:28