Hramul Asezamantului Monahal Romanesc de la Budapesta - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Hramul Așezământului Monahal Românesc de la Budapesta

[2015-01-13]
În Duminica după Botezul Domnului (11 ianuarie 2014), Așezământul Monahal Românesc din Budapesta, închinat Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, și-a sărbătorit hramul, după cum ne-a precizat Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.
Cu acest prilej, în locașul de cult românesc din Budapesta a fost săvârșită Sfânta Liturghie Arhierească de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria și Chiriarhul locului, aflați în fruntea unui numeros sobor de preoți și diaconi din Ungaria și România, între care s-au numărat Părintele Protosinghel David Pop, Superiorul Așezământului și Părintele Marius Maghiaru, Protopop Ortodox Român de Budapesta.
Răspunsurile la strană au fost date cu mult talent și profesionalism de grupul psaltic „Sfântul Nicodim de la Tismana”, aparținând Episcopiei Severinului și Strehaiei, iar la eveniment au participat mulți credincioși și diferite oficialități, precum Domnul Alexandru Victor Micula, Ambasadorul României la Budapesta, Doamna Gabriela Matei, Directorul Institutului Cultural Român din Budapesta și alți membri ai corpului diplomatic român acreditat în capitala Ungariei, sau Doamna Gabriela Elekeș, Președintele Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Budapesta.
Cuvântul de învățătură al zilei a fost rostit la momentul potrivit de către Preasfințitul Părinte Episcop Nicodim, care a subliniat rolul și importanța Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul în iconomia mântuirii și și-a exprimat bucuria de a putea participa din nou, împreună cu alți clerici și colaboratori ai Preasfinției Sale, din Episcopia Severinului și Strehaiei, la sărbătoarea Așezământului Monahal Românesc din Budapesta.
La finalul slujbei, un dar sufletesc de mare preț a fost oferit tuturor participanților la hram de către Grupul vocal folcloric „Izvorașul”, al Episcopiei Severinului și Strehaiei, care a încântat asistența cu un concert de cântece populare românești din zona Olteniei. Grupul folcloric este format din mai mulți tineri, absolvenți ai Facultății de Teologie și ai Conservatorului, care de aproape doi ani, de la data înființării, studiază și promovează cu multă dăruire și talent melosul popular românesc vechi, din secolul XIX, continuând astfel eforturile de aducere la lumină a folclorului românesc din zona Mehedințiului, începute în urmă cu un secol de prima revistă de folclor din țară, numită tot „Izvorașul” și aparținând Părintelui Gheorghe Dumitrescu Bistrița.
Între realizările remarcabile care se leagă de numele Grupului folcloric „Izvorașul” se numără și o carte apărută în anul 2014 și intitulat㠄Cântece vechi oltenești”, în care sunt editate două culegeri de manuscrise ale Domnului Ștefan Basilescu, păstrate în biblioteca Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din București. Cartea a fost realizată prin Asociația „Fii Lupșei”, din județul Mehedinți, cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCM) și este însoțită și de un cd, cu cântece interpretate de Grupul folcloric „Izvorașul” și Ansamblul „Dorulețul”, din Lupșa de Jos.
Preasfințitul Părinte Siluan a mulțumit oaspeților de seamă din Episcopia Severinului și Strehaiei, în frunte cu Chiriarhul lor, pentru sprijinul oferit în realizarea acestei frumoase sărbători a hramului Așezământului Monahal Românesc din Budapesta, care împlinește în scurt timp 6 ani de la înființare, precum și Părintelui Protosinghel David Pop, conducătorul Așezământului și maicilor care îl alcătuiesc, pentru tot efortul depus în pregătirea și organizarea hramului.
Toți cei prezenți au fost invitați apoi la o agapă frățească oferită din partea Așezământului Monahal Românesc „Sfântul Ioan Botezătorul” din Budapesta.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 514, Ultimul acces: 2021-04-09 06:23:35