Expozitie si concurs literar-artistic la Roznov, la a II-a editie - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Expoziție și concurs literar-artistic la Roznov, la a II-a ediție

[2015-01-16]
Ieri, 15 ianuarie 2015, a avut loc, în sala de festivități a Liceului Tehnologic „Gh. Ruset Roznovanu“ din Roznov, desfășurarea celei de-a II-a ediții a expoziției și concursului literar-artistic interjudețean „Prietenii lui Eminescu“, informează Ziarul Lumina. Echipa coordonatoare a proiectului a fost formată din prof. Oana Ilarie, directorul liceului, prof. înv. primar Alina Vasile și pr. dr. Iulian Vasile de la Parohia Chintinici a Protopopiatului Roznov, iar grupul țintă l-au constituit elevii claselor I-VIII din județele Moldovei. În organizarea evenimentului s-a implicat activ Parohia Chintinici, concursul și expoziția bucurându-se de sprijinul unor instituții locale și județene, precum Primăria Roznov, Centrul de educație estetică, Casa Corpului Didactic și ISJ Neamț.
Proiectul „Prietenii lui Eminescu“ organizat la Roznov a cuprins trei secțiuni: creație literară - poezii create de elevi, creație artistico-plastică - lucrări ale elevilor inspirate din opera eminesciană și interpretare literară. Comisia de jurizare a fost formată din colectivul de profesori ai Liceului Tehnologic „Gh. Ruset Roznovanu“.
Concursul a debutat cu prezentarea părintelui dr. Iulian Vasile, intitulat㠄Eminescu, trăitor și apologet al credinței noastre strămoșești“, o interesantă analiză a crezului eminescian vizavi de Biserica Ortodoxă Română, „Maica spirituală a neamului românesc“: „Legătura dintre Biserica Ortodoxă și neamul românesc, Eminescu o considera a fi fundamentală pentru dăinuirea în istorie a poporului din care și el făcea parte. Rolul pe care Biserica l-a avut în dezvoltarea culturii și identității naționale este incontestabil, și aceasta pentru că Biserica a stabilit și unificat limba noastră într-un mod atât de admirabil, încât suntem singurul popor fără dialecte propriu-zise“. Vorbind despre Evanghelie și mesajul ei adus lumii, Eminescu așază creștinismul pe prima treaptă în istoria evenimentelor care au schimbat lumea. „Sunt două mii de ani aproape de când ea (Evanghelia) a ridicat popoare din întuneric, le-a constituit pe principiul iubirii aproapelui; două mii de ani de când biografia Fiului lui Dumnezeu e cartea după care se crește omenirea“. Biserica are meritul de a fi nu doar cea dintâi școală, ci și instituția care se îngrijește de progresul educației poporului român. Față de unele încercări de suprimare a limbii române din școlile transilvănene, Eminescu ia poziție fermă: „Noi, românii, formăm o biserică națională, și ca societate religioasă, ca Biserică Ortodoxă Română; suntem un cor matur și compact pentru a ne împotrivi la orice tendințe care ar jigni libertatea conștiinței și cultura noastră națională“.
„Mihai Eminescu a fost un creștin ortodox autentic. Din partea mamei, el provenea dintr-o familie profund religioasă, cu nouă copii, șase dintre ei călugărindu-se. Era familiar cărților de cult, îndemna la participarea la slujbele bisericești, el însuși exprimându-și dorința, când a primit Sfânta Împărtășanie, în anul 1886, la Mănăstirea Neamț, de a fi îngropat într-o mănăstire de maici, la țărmurile mării, ca să asculte în fiecare seară cântarea „Lumină lin㓠ca la Mănăstirea Agafton. Toate acestea ni-l arată pe Eminescu drept un misionar al credinței și „omul deplin al culturii românești“ (Noica). E un produs cultural autentic românesc, de mare valoare, pe care-l putem exporta oricând în lume, căci în fața globalizării, fiecare popor rezistă cu ceea ce are propriu, cultura lui. Scopul acestui concurs a fost deci acela de a forma copiii și tinerii de astăzi ca buni apologeți ai valorilor noastre naționale, credință, tradiție și limbă, parte a identității românești“, a subliniat la finalul concursului pr. dr. Iulian Vasile.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1041, Ultimul acces: 2024-04-08 01:56:50