_130 de ani de autocefalie a Bisericii noastre - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

_130 de ani de autocefalie a Bisericii noastre

[2015-01-20]
Anul 2015 reprezintă pentru clerul și credincioșii Patriarhiei Române un prilej de aducere aminte a unor evenimente importante din istoria Bisericii noastre, dar și de recunoștință față de cei care au contribuit la împlinirea lor. În mod deosebit, în acest an, sunt aniversate recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române și ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Patriarhie.
Biserica Ortodoxă Română aniversează în anul 2015 o serie de evenimente importante din istoria ei, care vor fi evocate la nivelul parohiilor, mănăstirilor, eparhiilor și instituțiilor de învățământ din cadrul Patriarhiei Române prin dezbateri, colocvii, seminarii, simpozioane, conferințe și expoziții de icoane, fresce, mozaicuri ș.a, după cum informeaz㠓Ziarul Lumina”.
Un eveniment care va fi omagiat în mod deosebit este împlinirea a 130 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. O Biserică autocefală (în grecește „autos“ â de sine, „chefali“ â cap, conducere) are o conducere proprie sau de sine, adică un sinod prezidat de întâistătătorul acelei Biserici, adică de patriarh, mitropolit sau arhiepiscop, și care exercită în cuprinsul său puterea bisericească deplină, adică cea de învățătură dogmatică, sacramentală și jurisdicțională, independent față de ierarhia oricărei alte Biserici, dar păstrând principiul egalității și coresponsabilității Bisericilor surori.
În cazul Bisericii Ortodoxe Române, autocefalia a fost primită formal la data de 25 aprilie 1885, fiindcă cele două Biserici Ortodoxe din Țara Românească și Moldova, încă de la începutul organizării politice și ecleziastice din cele două țări românești extracarpatice, „s-au afirmat cu o independență egală autocefaliei, fără să accepte vreun amestec jurisdicțional din partea unei ierarhii bisericești din afară“, se arată în Enciclopedia Ortodoxiei Românești. Datorită acestor drepturi, cele două mitropolii ortodoxe românești și-au exercitat cele trei puteri bisericești (învățătorească, sacramentală și jurisdicțională) în mod liber, și anume au alcătuit și tipărit cărți de cuprins doctrinar, au apărat Ortodoxia ardeleană de acțiunile prozelitiste calvine și catolice, au introdus limba națională în cult, dar și elemente specifice în arta bisericească, au fost cârmuite de ierarhi aleși din țară, alegerea fiind doar anunțată Patriarhiei Ecumenice, au stabilit singure legi sau norme de conducere și de organizare, toate acestea fără aprobarea prealabilă din partea unei Biserici din afară. Spre deosebire de mitropoliile din cele două țări românești extracarpatice, Biserica din Transilvania, după dezbinarea din anul 1701 și ieșirea de sub jurisdicția Mitropoliei Ungrovlahiei, a fost subordonată Mitropoliei sârbești de Carloviț, care a avut statut de Biserică autocefală. Din anul 1864, s-a permis ortodocșilor români transilvăneni înființarea unei Mitropolii românești, „coordinat㓠cu cea sârbească, deci cu statut de autocefalie.
Unirea Principatelor Române, în anul 1859, obținerea independenței după războiul din 1877, proclamarea regatului României în anul 1881, recunoașterea autocefaliei în aprilie 1885, dar și unificarea celor trei Biserici autocefale în 1919 au fost argumente principale pentru ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Patriarhie, eveniment de la care se împlinesc în data de 4 februarie a acestui an 90 de ani.
Tot în acest an se împlinesc 60 de ani (octombrie 1955), respectiv 10 ani (septembrie și decembrie 2005) de la proclamarea publică a canonizării unor sfinți români, mari păstori de suflete din provinciile românești.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 868, Ultimul acces: 2024-04-23 10:11:46