Bilantul vizitei in Filipine: Entuziasm de transformat in actiuni concrete - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Bilanțul vizitei în Filipine: Entuziasm de transformat în acțiuni concrete

[2015-01-19]
Luni, 19 ianuarie 2015, se încheie călătoria apostolică a Papei Francisc în Sri Lanka și Filipine. Dimineață, după celebrarea Sfintei Liturghii în privat, și plecarea de la sediul Nunțiaturii Apostolice, Pontiful a mers la baza aeriană Villamor din Manila, pentru ceremonia de rămas bun, urmată de plecarea spre Roma, sorirea în Italia, pe aeroportul Ciampino, fiind prevăzută pentru ora locală 17.40. Duminică, la Manila, directorul Biroului de Presă al Sfântului Scaun, pr. Federico Lombardi, a ținut o conferință de presă privitor la cea de-a șaptea călătorie apostolică a Papei Francisc în Sri Lanka și Filipine. Pentru un bilanț al zilei de duminică, 18 ianuarie, pr. Lombardi a acordat un interviu pentru Radio Vatican.
"Privind din exterior, ceea ce impresionează cel mai mult este această mare de popor care se îndreaptă spre Papa și celebrările pe care le prezidează. Cred că [la Sfânta Liturghie de la Manila] s-a înregistrat cea mai numeroasă prezență din istorie la o celebrare euharistică, de 6-7 milioane, bătând precedentul record, care aparținea tot Manilei, de 4-5 milioane de persoane. Aceste cifre vorbesc despre sentimentele de afecțiune ale credincioșilor față de Papă care, după cum se percepe, exercită o anumită fascinație; atrage prin modul de a se prezenta, pentru faptul că este la conducerea unei Biserici care, în Filipine, continuă să fie foarte vie și percepută de populație ca un punct de referință fundamental, nu doar pentru viața spirituală ci și pentru cea socială."
"Cu siguranță și Papa a fost foarte impresionat de această atenție din partea poporului, simțindu-se cu siguranță încurajat, prin călătoriile efectuate în Coreea, Sri Lanka și Filipine întărind perspectivele sale apostolice spre Asia, pe care le-a intuit ca fiind fundamentale încă de la începutul pontificatului său... Momentul cel mai profund al vizitei l-a reprezentat cu siguranță Sfânta Liturghie de sâmbătă, de la Tacloban, în care Papa a fost alături de cei suferinzi, de cei mai săraci dintre săraci, de victimele taifunului. Însă Sfânta Liturghie de duminică a reflectat o viziune de ansamblu legată de Filipine, ce a scos în evidență chemarea la speranță a acestui popor care are o mare bogăție spirituală dar care are nevoie să o traducă în acțiune, în acte de solidaritate și atenție față de cei săraci, astfel încât să fie depășire inegalitățile numite de Pontif 'scandaloase', prezente și în societatea filipineză."
Vizita la Tacloban a cunoscut un moment dramatic, prin moartea într-un accident a unei tinere voluntare. Când a aflat, Papa a dorit imediat să se întâlnească cu rudele acestei tinere, "întâlnindu-se cu tatăl și cu un văr al acesteia, la sediul Nunțiaturii... Cardinalul Tagle, care a tradus conversația, a spus că tatăl fetei s-a simțit devastat de tragedie, fiind însă consolat la gândul că fiica sa a murit într-un act de slujire, pentru ca poporul său să aibă posibilitatea să-l întâlnească pe Pontif. Acest tată a manifestat o credință profundă și simplă a unei persoane care reușește să depășească o experiență foarte dură din punct de vedere uman prin privirea acesteia dintr-o perspectivă de speranță ce este caracteristică celor cu credință autentică."
Ca un bilanț general al călătoriei apostolice în Asia, a doua în acest continent, după călătoria din urmă cu câteva luni în Coreea de Sud, pr. Lombardi a spus: "Primirea a fost măreață, de tip popular, simplu, spontan, care a depășit orice așteptare și previziune numerică. Mulțimile imense și vesele care umpleau străzile, revărsându-se spre întâlnirea cu Papa, reprezintă un semn al prezenței lui Dumnezeu și un ajutor în vederea raportării la trăirea în profunzime a vieții spirituale."
"Posibilitatea de a reflecta asupra unor teme dense, precum cea a săracilor, ce este o realitate foarte prezentă în Filipine, în care continuă să existe grave inegalități sociale, a oferit posibilitatea unei reflecții pentru o ulterioară convertire în sensul unei majore implicări în favoarea celor mai lipsiți de apărare. Punctele pe care Papa a dorit să le exprime au fost foarte clare, rămânând de văzut în ce măsură acest mare entuziasm se va putea traduce în acțiuni concrete, de reală convertire, ce necesită autentica angajare evanghelică pe care ne-o propune Papa."
(Sursa: Radio Vatican)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 841, Ultimul acces: 2024-03-24 14:02:27