Slujba de Anul Nou la Catedrala Patriarhala - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Slujbă de Anul Nou la Catedrala Patriarhală

[2016-01-01]
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a oficiat în Catedrala Patriarhală din București, la trecerea în Anul Nou civil 2016, slujba Acatistului Domnului nostru Iisus Hristos. Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a fost înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Împreună cu Patriarhul României s-au rugat, în lăcașul de cult, sute de credincioși.
Slujba a fost însoțită de rugăciuni de mulțumire pentru binefacerile primite în anul ce a trecut și de rugăciuni la intrarea în noul an.
Timpul trăit în credință și în comuniune cu Hristos - timpul mântuirii
În cuvântul său, Patriarhul României a evidențiat faptul că anul în care am intrat este un alt dar pe care îl primim de la Dumnezeu, de aceea, acum, la cumpăna dintre ani trebuie să ne gândim mai mult la ceea ce înseamnă darul timpului pentru viața oamenilor.
„Timpul este măsura devenirii celor chemați de la neființă la ființă, toate realitățile care se află în devenire devin în timp. Dumnezeu Cel veșnic este deasupra timpului, dar toate făpturile create de El sunt create deodată cu timpul, cresc, rodesc și se împlinesc în timp ca pregătire pentru viața veșnică. Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Fiul cel veșnic al lui Dumnezeu, deși este mai presus de timp, a intrat în timp, adică S-a făcut om la vremea potrivită sau la plinirea vremii, cum se spune în Epistola Sfântului Apostol Pavel către Galateni și a inaugurat astfel timpul mântuirii, adică timpul unirii omului cu Dumnezeu. De aceea, apostolul neamurilor consideră timpul trăit în credință și în comuniune cu Hristos ca fiind timpul mântuirii”, a spus Patriarhul României.
Fiecare clipă a vieții creștinului poate fi un timp al mântuirii
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a mai arătat că într-o clipă noi putem câștiga mântuirea prin pocăință sau o putem pierde dacă moartea ne găsește nepregătiți duhovnicește, adică despărțiți de Dumnezeu prin necredință și fapte rele.
„Timpul este darul cel mai de preț al vieții noastre și avem două feluri de a folosi timpul pentru mântuire: în rugăciune și pocăință pentru păcatele săvârșite ca răscumpărare a timpului pierdut și în rugăciune și fapte bune ca rodire și sfințire a timpului. Când recunoaștem că mult timp am pierdut departe de Dumnezeu nu ne mai rămâne decât să ne întoarcem îndată spre El până nu ajungem la mormânt, cum se spune în rugăciunile de la Vecernia Rusaliilor: «mai înainte de a ne întoarce în mormânt învrednicește-ne Doamne să ne întoarcem la Tine». În toată vremea și în tot ceasul trebuie să lăudăm pe Dumnezeu, să Îi mulțumim și să Îi cerem ajutorul deoarece binele se săvârșește numai cu ajutorul lui Dumnezeu”, a spus Preafericirea Sa.
Această slujbă constituie un bun prilej de a solemniza în cultul public momentul trecerii dintre ani, de a mulțumi Preasfintei Treimi pentru binefacerile primite, de a cere binecuvântarea anului care începe și de a aprofunda înțelesurile praznicului împărătesc de la 1 ianuarie.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4624, Ultimul acces: 2021-10-16 14:19:35