Papa Francisc: Priviti la prezenta lui Dumnezeu in vietile voastre - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Priviți la prezența lui Dumnezeu în viețile voastre

[2016-01-01]
Apropiindu-se anul 2015 de final, Papa Francisc i-a încurajat pe credincioși să privească înapoi la cele întâmplate pe parcursul celor douăsprezece luni, spunându-le să fie atenți atât la prezența lui Dumnezeu cât și la semnele pe care Acesta le-a dat. "Trecerea în revistă a zilelor anului care tocmai se duce poate fi făcută fie ca amintire a faptelor și evenimentelor ce au provocat momente de bucurie sau de tristețe, sau încercând să înțelegem dacă am perceput prezența lui Dumnezeu, Cel care face noi toate lucrurile și care le susține cu ajutorul Său", a spus Pontiful în ajunului noului an, pe 31 decembrie.
Predica a fost în cadrul celebrării Vesperelor din ajunul solemnității Mariei, Maica lui Dumnezeu, și în contextul începerii noului an. Suntem provocați, a spus Sfântul Părinte, să vedem dacă evenimentele lumii au avut loc după voința lui Dumnezeu sau "dacă în principal am ascultat de proiectele oamenilor, care adesea sunt caracterizate de interese private, de o sete de nepotolit după putere și după violență fără sens". Papa i-a îndemnat pe cei prezenți să se concentreze în mod special pe "semnele" pe care Dumnezeu le-a dat, spunând că acestea sunt mijloace de a atinge "cu propriile mâini" forța iubirii Sale milostive.
Multe zile ale anului 2015 au fost marcate de "violență, moarte, suferințe inimaginabile a numeroși inocenți, de refugiați forțați să își lase în urmă țara, bărbați, femei și copii fără un acoperiș, fără hrană sau mijloace de susținere". Dar Papa a amintit și de numeroasele acte de iubire și de solidaritate, care au umplut fiecare zi a anului, "chiar dacă nu au ajuns în ziare!" Astfel de acte de iubire și bunătate "nu pot și nu trebuie să treacă nevăzute datorită aroganței răului. Binele învinge mereu, chiar dacă în anumite momente apare slab și ascuns." Pe lângă rugăciunile Vesperelor, celebrarea a inclus și Te Deum-ul, o rugăciune veche care dă celui ce o recită public în ajunul noului an indulgență plenară sub condițiile normale. Papa Francisc de asemenea a prezidat expunerea Preasfântului Sacrament și binecuvântarea euharistică.
Papa Francisc a explicat că Biserica simte bucuria și datoria de a-l lăudat pe Dumnezeu cu cuvintele imnului Te Deum, care, prin "bucuria recunoștinței", ne permite să recunoaștem prezența iubitoare a lui Dumnezeu în istorie. De asemenea a subliniat importanța comunității, afirmând că această rugăciune de laudă și recunoștință trebuie să fie a întregului popor al lui Dumnezeu, "care la unison își face auzit cântecul de mulțumire". A amintit apoi de Jubileul Milostivirii, început pe 8 decembrie 2015, și care se va încheia pe 20 noiembrie 2016. Acest An Sfânt va oferi ocazia de depășire a dificultăților timpului prezent, "compania milostivirii fiind o lumină pentru a înțelege mai bine cât de mult am trăit și o speranță ce ne însoțește la începutul noului an".
Sfântul Părinte și-a încheiat predica amintind că Roma nu este imună la provocările actuale ale lumii, încurajându-i pe locuitori să meargă dincolo de dificultățile momentului prezent și să recupereze valoarea esențială a slujirii, onestității și solidarității. După celebrarea Vesperelor și binecuvântarea cu Euharistia, Papa Francisc a făcut o scurtă vizită la ieslea din Piața San Pietro.
Imagini:

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 4631, Ultimul acces: 2023-12-11 16:48:36