Papa Francisc: Urari la inceput de an - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Urări la început de an

[2016-01-01]
În prima zi a anului în Biserica Catolică de rit latin este sărbătorită Maria, Maica lui Dumnezeu, iar la nivelul întregii Biserici Ziua Mondială pentru Pace. Ambele dimensiuni au fost amintite de Papa Francisc în discursul ținut înaintea rugăciunii Îngerului Domnului, de astăzi, 1 ianuarie 2016. Redăm alocuțiunea Pontifului după traducerea apărută pe ITRC.ro și făcută de pr. Mihai Pătrașcu.
Iubiți frați și surori, bună ziua și an nou fericit!
La începutul anului este frumos să ne schimbăm urări. Reînnoim astfel, unii pentru alții, dorința ca tot ceea ce ne așteaptă să fie un pic mai bun. Este, în fond, un semn al speranței care ne însuflețește și ne invită să credem în viață. Însă știm că o dată cu anul nou nu se va schimba totul și că atâtea probleme de ieri vor rămâne și mâine. Așadar aș vrea să vă adresez o urare susținută de o speranță reală, pe care o scot din Liturgia de astăzi.
Sunt cuvintele cu care însuși Domnul a cerut să fie binecuvântat poporul său: "Domnul să facă să strălucească fața lui spre tine [...]. Domnul să își înalțe fața spre tine" (Num 6,25-26). Și eu vă urez așa: ca Domnul să își așeze privirea asupra voastră și să vă puteți bucura, știind că în fiecare zi fața Sa milostivă, mai radioasă decât soarele, strălucește peste voi și nu apune niciodată! A descoperi fața lui Dumnezeu face nouă viața. Pentru că este un Tată îndrăgostit de om, care nu încetează niciodată să reînceapă de la capăt cu noi pentru a ne reînnoi. Însă Domnul are o răbdare cu noi! Nu încetează să reînceapă de la capăt de fiecare dată când noi cădem. Însă Domnul nu promite schimbări magice, El nu folosește bagheta magică. Îi place să schimbe realitatea dinăuntru, cu răbdare și iubire; cere să intre în viața noastră cu delicatețe, ca ploaia în pământ, pentru a aduce rod după aceea. Și mereu ne așteaptă și ne privește cu duioșie. În fiecare dimineață, la trezire, putem spune: "Astăzi Domnul face să strălucească fața Sa asupra mea". Frumoasă rugăciune, care este o realitate.
Binecuvântarea biblică așa continuă: "[Domnul] să îți dăruiască pacea" (v. 26). Astăzi celebrăm Ziua Mondială a Păcii, a cărei temă este: "Învinge indiferența și cucerește pacea". Pacea, pe care Dumnezeu Tatăl dorește să o semene în lume, trebuie să fie cultivată de noi. Nu numai atât, trebuie să fie și "cucerită". Asta comportă o adevărată luptă, o bătălie spirituală care are loc în inima noastră. Pentru că dușmanul păcii nu este numai războiul, ci și indiferența, care ne face să ne gândim numai la noi înșine și creează bariere, suspiciuni, frici și închideri. Și aceste lucruri sunt dușmani ai păcii. Avem, slavă lui Dumnezeu, atâtea informații; dar uneori suntem așa de scufundați de știri încât suntem distrași de realitate, de fratele și de sora care au nevoie de noi. Să începem în acest an să deschidem inima, trezind atenția față de aproapele, față de cel care este mai aproape. Aceasta este calea pentru cucerirea păcii.
Să ne ajute în aceasta Regina păcii, Născătoarea de Dumnezeu, a cărei solemnitate o celebrăm astăzi. Ea "păstra toate aceste cuvinte, meditându-le în inima ei" (Lc 2,19). Speranțele și preocupările, recunoștința și problemele: tot ceea ce se întâmpla în viață devenea, în inima Mariei, rugăciune, dialog cu Dumnezeu. Și ea face așa și pentru noi: păstrează bucuriile și desface nodurile vieții noastre, ducându-le la Domnul.
Să încredințăm Mamei noul an, pentru ca să crească pacea și milostivirea.
După Angelus, Sfântul Părinte a spus următoarele:
Iubiți frați și surori,
Doresc să mulțumesc președintelui Republicii Italiene pentru urările pe care mi le-a adresat aseară în mesajul său de sfârșit de an și la care răspund din inimă. Exprim recunoștință pentru multiplele inițiative de rugăciune și de acțiune pentru pace organizate în orice parte a lumii cu ocazia Zilei Mondiale a Păcii. Mă gândesc, îndeosebi, la marșul național care s-a desfășurat aseară la Molfetta, promovat de CEI, Caritas, Pax Christi și Acțiunea Catolică; este frumos să știu că atâtea persoane, mai ales tineri, au ales acest mod de a trăi revelionul. Salut cu afect pe participanții la manifestarea "Pace în toate ținuturile", promovată la Roma și în multe țări de Comunitatea "Sfântul Egidiu". Dragi prieteni, vă încurajez să duceți înainte angajarea voastră în favoarea reconcilierii și a înțelegerii. Și salut familiile din Mișcarea Iubirii Familiale, care au vegheat în această noapte în Piața San Pietro, rugându-se pentru pacea și unitatea în familiile din întreaga lume. Mulțumesc tuturor pentru aceste frumoase inițiative și pentru rugăciunile voastre.
Adresez un salut cordial vouă tuturor, dragi pelerini prezenți aici. Un gând special se îndreaptă spre "Cântătorii Stelei" - Sternsinger - copii și tineri care în Germania și Austria duc în case binecuvântarea lui Isus și adună oferte pentru cei de vârsta lor săraci. Salut prietenii și voluntarii din Fraterna Domus, Oratoriul din Stezzano și pe credincioșii din Taranto. Tuturor urez un an de pace în harul Domnului, bogat în milostivire, și cu ocrotirea maternă a Mariei, Sfânta Născătoare de Dumnezeu. Și nu uitați dimineața, când vă treziți, să vă amintiți de acea bucată din binecuvântarea lui Dumnezeu: "Astăzi Domnul face să strălucească fața sa asupra mea". Toți! "Astăzi Domnul face să strălucească fața sa asupra mea".
An nou fericit, poftă bună, și nu uitați să vă rugați pentru mine. La revedere!
(Sursa: vedeți aici)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 4554, Ultimul acces: 2023-12-08 10:31:32