Liturghia Sf. Vasile cel Mare la Catedrala Mitropolitana din Sibiu - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Liturghia Sf. Vasile cel Mare la Catedrala Mitropolitană din Sibiu

[2016-01-03]
În prima zi a noului an, 01 ianuarie 2016, când biserica cinstește Tăierea Împrejur a Mântuitorului Iisus Hristos și pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, sute de credincioși din Sibiu au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, în Catedrala mitropolitană din Sibiu, informează site-ul oficial al Mitropoliei Ardealului. Din soborul de preoți și diaconi au făcut parte slujitorii Catedralei mitropolitane și cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Sfântul Andrei Șaguna.
Răspunsurile liturgice au fost date de corala Timotei Popovici.
La prima Sfântă Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare oficiată în acest an, mulți dintre credincioși s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos și s-au rugat pentru a primi și în 2016 ocrotirea cerească și binecuvântare lui Dumnezeu.
În cuvântul de învățătură, Mitropolitul Ardealului a vorbit credincioșilor despre cele două mari sărbători din 1 ianuarie, prin care se deschide anul nou civil.
“Pruncul Iisus a fost adus la templu la opt zile după nașterea și a fost tăiat împrejur. A primit această rânduială iudaică pentru ca El să poată primi în lucrarea Sa mântuitoare întâi de toate poporul ales și apoi tot poporul lui Dumnezeu care aștepta mântuirea. Pentru a nu fi respins, a îndeplinit toate formalitățile Legii. A primit numele Iisus prin tăierea împrejur, a primit acest legământ pe care fiii poporului ales erau obligați să-l primească și să țină legătura cu Dumnezeu, Cel care a rânduit lumii mântuirea. (…) Sfântul Vasile cel Mare a fost unul dintre cei mai mari sfinți ai Bisericii noastre. El a trăit în secolul al IV-lea, iar viața lui a rămas în istoria Bisericii. S-a născut într-o familie cu 10 copii, din care s-au ridicat mai mulți sfinți. A primit acest nume de <<cel Mare>> pentru teologia lăsată nouă, normativă până astăzi, vorbind despre Duhul Sfânt, Sfânta Treime și tainele dumnezeiești, greu de pătruns de mintea omenească. A luptat pentru dreapta credință și nimeni n-a reușit să-l clintească din legământul făcut de Dumnezeu de a apăra credința adevărată a creștinilor. A fost un mare binefăcător, de numele său legându-se <<Vasiliada>>, o instituție de caritate păstrată în Biserică”, a spus ierarhul.
După Sfânta Liturghie au fost citite rugăciuni de mulțumire pentru toate roadele anului încheiat, iar credincioșii au primit din partea Părintelui Mitropolit binecuvântare și felicitările specifice acestei perioade, precum și urarea “La mulți ani” tuturor celor ce poartă numele Sfântului Vasile cel Mare.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4132, Ultimul acces: 2021-04-21 09:34:23