Prima zi a anului la Catedrala Episcopala din Oradea - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Prima zi a anului la Catedrala Episcopală din Oradea

[2016-01-03]
În prima zi din anul nou civil 2016 (01 ianuarie), când Biserica Ortodoxă cinstește praznicul Tăierii împrejur cea după Trup a Domnului și pe Sf. Vasile cel Mare, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, în Catedrala Episcopală din Oradea, informează Pr. Cristian Rus.
În cuvântul de învățătură rostit după citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Evanghelist Luca, Chiriarhul Oradiei a vorbit despre semnificațiile sărbătorii împărătești a Tăierii împrejur cea după Trup a Domnului Iisus Hristos.
„Așa după cum era rânduiala Legii Vechi, pe care Hristos Domnul a venit nu ca să o strice, ci ca să o împlinească, în a opta zi de la naștere, pentru că în poporul lui Israel orice născut de parte bărbătească era tăiat împrejur, ca semn al legăturii dintre Dumnezeu și poporul Său ales Israel, Domnul Hristos Iisus S-a lăsat tăiat în Trup împrejur, după tăierea împrejur cea trupească, căci există două feluri de tăiere împrejur: tăierea împrejur cea după trup și tăierea împrejur cea duhovnicească. Prima, trupească, vizibilă, palpabilă, tangibilă deci, este cea a Legii celei Vechi, pentru un popor ales de Dumnezeu, nestatornic în inima sa, pentru care Dumnezeu, spre a-și aduce aminte mereu de legământul cel sfânt cu El, a lăsat tăierea împrejur cea după trup. Ce de-a doua tăiere împrejur, cea duhovnicească, spirituală, o avem noi, cei din Noul Israel, din poporul cel nou al lui Dumnezeu, poporul care Îl are ca Păstor pe Cel Care a murit pe Cruce pentru noi și a înviat a treia zi, pe Domnul Iisus Hristos, Care a lăsat pentru noi toți, deopotrivă bărbați și femei, tăierea împrejur cea duhovnicească, tăierea împrejur a inimii în sensul tăierii voii noastre lumești, în sensul sacrificării lui Adam cel vechi dinlăuntrul nostru pentru a prinde chip în noi, toți cei botezați în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, Hristosul lui Dumnezeu. O tăiere împrejur pentru veșnicie, ce nu se sfârșește odată cu moartea trupească, ci continuă în vecii vecilor și înseamnă semnul puternic, deși nevăzut, al prezenței lui Dumnezeu în inima celui care Îl cheamă, al legăturii sfinte, de nezdruncinat dintre Dumnezeu și poporul Său cel nou, poporul Zilei a opta, poporul Zilei Învierii, poporul lui Hristos”, a spus Preasfinția Sa.
În cadrul Sfintei Liturghii s-au înălțat rugăciuni de mulțumire către Preasfânta Treime pentru darurile și binefacerile primite în anul civil ce a trecut, cerându-se binecuvântarea lui Dumnezeu pentru anul ce a început. La final, iar Preasfințitul Părinte Sofronie al Oradiei a făcut alese urări de ani mulți și buni tuturor dreptmăritorilor creștini, cu prilejul intrării în noul an civil 2016.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1989, Ultimul acces: 2021-04-18 14:17:01