Sarbatoarea Sfantului Vasile cel Mare la Galati - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Sărbătoarea Sfântului Vasile cel Mare la Galați

[2016-01-02]
După rânduiala Bisericii Ortodoxe Române, la miezul nopții, în toate bisericile Arhiepiscopiei Dunării de Jos a fost oficiată slujba specială de la cumpăna dintre ani. La Catedrala Arhiepiscopală din Galați în prezența rugătoare a credincioșilor gălățeni, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a oficiat Acatistul Mântuitorului Iisus Hristos și a rostit cuvenitele rugăciuni doxologice, informează pr. Gabriel Molocea, Consilier misionar și mass-media al Eparhiei.
La final, fiecare credincios a putut servi un pahar de ceai cald și alimente tradiționale, specifice perioadei în care ne aflăm.
În prima zi din anul 2016, după ce a oficiat slujba Sfintei Liturghii și Te-Deumul la Anul Nou în Catedrala Arhiepiscopală din Galați, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a binecuvântat copiii și tinerii aflați în grija Așezământului Filantropic Sfântul Vasile cel Mare din Galați.
La eveniment au participat și monahiile mănăstirii ocrotite de Sf. Vasile cel Mare și Sf. Cuv. Parascheva, care se află în incinta Așezământului.
„După rugăciunea de mulțumire, tinerii i-au sorcovit pe cei prezenți și le-au oferit un scurt moment artistic în care au fost evidențiate, prin scenete, cânt și poezie, tradițiile sănătoase ale poporului român la sărbătorile Sfântului Vasile cel Mare și Anului Nou. Totodată, Chiriarhul Dunării de Jos a dialogat cu cei mici, dar și cu cei mari, pe tema familiei și educației creștine astăzi, la final rezultând o serie de posibile proiecte care să fie dezvoltate în anul 2016, închinat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române educației religioase a tineretului creștin ortodox, Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești”, a precizat pr. Gabriel Molocea.
După tradiție, toți copii și tinerii au primit daruri - dulciuri, iconițe și cărți de rugăciuni - iar la final, cei prezenți la eveniment au fost invitați la agapa frățească, Chiriarhul binecuvântând masa și toate fapta cea bună din cadrul Așezământului Social-Filantropic ”Sfântul Vasile cel Mare”.
Prima zi din anul 2016 s-a încheiat cu tradiționala întâlnire de suflet a ierarhulului Dunării de Jos cu preoții municipiului Galați și părinții protoierei ai județului, la Centrul Eparhial al Dunării de Jos.
***
Așezământul Filantropic „Sfântul Vasile cel Mare“ din Galați, a fost înființat ca orfelinat de fete în perioada interbelică (1936-1939), de către vrednicul de pomenire Episcopul Cosma Petrovici al Dunării de Jos. După 50 de ani de confiscare de către regimul comunist, la inițiativa și în urma demersurilor făcute de către chiriarhul locului, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, în acea vreme Episcop al Dunării de Jos, clădirea a fost retrocedată, după care s-au efectuat ample lucrări de reamenajare și dotare.
Reînființat și inaugurat în octombrie 2000, prin prezența și binecuvântarea Sanctității Sale Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului și a vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist, în prezența autorităților centrale și locale, civile și militare, a ctitorilor și donatorilor, a clerului eparhial și a unei mulțimi de credincioși, așezământul găzduiește în prezent un Centru de Plasament Rezidențial în cadrul căruia sunt îngrijite 27 de tinere provenite din familii defavorizate.
De asemenea, aici funcționează Centrul Multifuncțional de Servicii Sociale „Speranța“, inaugurat anul trecut, care acordă asistență psiho-pedagogică, meditații gratuite și o masă zilnic la 73 de copii, precum și Centrul de Asistență Medicală și Laborator de Analize „Sfinții doctori fără de arginți Cosma și Damian“, în cadrul căruia funcționează patru cabinete medicale (ecografie, stomatologie, medicină generală și laborator analize), deservite de medici specialiști, care oferă zilnic asistență medicală gratuită la peste 20 de persoane (pensionari, elevi, studenți etc.).
În cadrul aceluiași complex ființează, tot din anul 2000 și Mănăstirea „Sfântul Vasile cel Mare“ ale cărui maici se ocupă de educația duhovnicească a tinerelor găzduite de acest centru filantropic.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4254, Ultimul acces: 2023-06-02 06:05:33