Papa Francisc: Iertarea este antidotul tristetii provocate de ura si razbunare - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Iertarea este antidotul tristeții provocate de ură și răzbunare

[2016-01-02]
Numeroși pelerini s-au adunat vineri, 1 ianuarie 2016, la Bazilica Santa Maria Maggiore, cu ocazia deschiderii Porții Sfinte de aici, a patra și ultima Bazilică papală din Roma. O "Poartă a Milostivirii", cum a dorit să sublinieze Papa Francisc, care a vizitat această Bazilică pentru a 29-a oară de la începutul pontificatului său. Milostivirea și iertarea au fost cei doi piloni în jurul cărora s-a construit mesajul Episcopului de Roma. În Solemnitatea Sf. Maria, Născătoare de Dumnezeu, Pontiful a amintit că Maria este Mater Misericordiae, și a explicat că ea este "icoană a modului în care Biserica trebuie să extindă iertarea la cei care o invocă".
Oricine trece pragul Porții Milostivirii din această Bazilică "este chemat să se cufunde în iubirea milostivă a Tatălui, cu încredere deplină și fără nicio teamă; și poate pleca de la această Bazilică având certitudinea - având certitudinea! - că va avea alături de el compania Mariei... Fiul lui Dumnezeu, făcut trup pentru mântuirea noastră, ne-a dăruit-o pe Mama Sa care, împreună cu noi, se face peregrină pentru a nu ne lăsa niciodată singuri pe drumul vieții noastre, mai ales în momentele de incertitudine și de durere. Maria este Mamă a lui Dumnezeu, este Mamă a lui Dumnezeu care iartă, care dă iertarea, și pentru aceasta putem spune că este Mama iertării."
La picioarele Crucii, "Maria îl vede pe Fiul său care se oferă în întregime pe Sine însuși și astfel mărturisește ce anume înseamnă a iubi precum iubește Dumnezeu... În acel moment, Maria a devenit pentru noi toți Mamă a iertării. Ea însăși, după exemplul lui Isus și cu harul Său, a fost capabilă să ierte pe cei care îl ucideau pe Fiul său nevinovat... Iertarea oferită pe Golgota nu are limite. Nu poate să o oprească legea cu chițibușurile sale, nici înțelepciunea acestei lumi cu distincțiile sale. Iertarea Bisericii trebuie să aibă aceeași extindere ca aceea a lui Isus pe Cruce și a Mariei la picioarele Sale. Nu există alternativă. Pentru aceasta, Duhul Sfânt i-a făcut pe apostoli instrumente eficace de iertare, pentru ca ceea ce a fost obținut de moartea lui Isus să poată ajunge la fiecare om în orice loc și în orice timp."
"Cadoul pe care Maria ni-l dăruiește dându-ni-l pe Isus Cristos este acela al iertării care reînnoiește viața, care îi permite să facă din nou voința lui Dumnezeu și care o umple de adevărată fericire. Acest har deschide inima pentru a privi la viitor cu bucuria celui care speră... Forța iertării este adevăratul antidot pentru tristețea provocată de ură și de răzbunare. Iertarea deschide la bucurie și la seninătate pentru că eliberează sufletul de gândurile de moarte, în timp ce supărarea și răzbunarea instigă mintea și sfâșie inima luându-i odihna și pacea. Lucruri urâte sunt supărarea și răzbunarea... Să deschidem larg inima noastră la bucuria iertării, conștienți de speranța încrezătoare care ne este redată, pentru a face din existența noastră zilnică un umil instrument al iubirii lui Dumnezeu."
Imagini:
Legături:
textul integral al predicii papale

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 498, Ultimul acces: 2021-04-21 11:17:44