Papa Francisc: Sa veghem impotriva raului, cu Isus si Evanghelia Sa - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Să veghem împotriva răului, cu Isus și Evanghelia Sa

[2016-01-03]
"Să deschidem larg ușa inimii noastre pentru Cuvântul lui Dumnezeu, pentru Isus, pentru a deveni astfel fiii Săi": este invitația pe care a adresat-o Papa Francisc, la rugăciunea Angelus de duminică, 3 ianuarie 2015. Pornind de la Evanghelia zilei, Pontiful a vorbit despre misterul răului, despre întruparea lui Dumnezeu care ne mântuiește și despre cei care "i-au închis ușa în față Fiului lui Dumnezeu". Dumnezeu, a asigurat Sfântul Părinte, ne poate mântui de răul care este "cuibărit în fața ușii noastre" și vrea să intre. Papa și-a reînnoit și invitația de a citi în fiecare zi un pasaj evanghelic. Vă oferim discursul Sfântului Părinte după traducerea făcută de pr. Mihai Pătrașcu, publicată pe Ercis.ro
Iubiți frați și surori, duminică frumoasă!
Liturgia de astăzi, a doua duminică după Crăciun, ne prezintă Prologul Evangheliei după Sfântul Ioan, în care este proclamat: "Cuvântul - adică e Cuvântul creator al lui Dumnezeu - s-a făcut trup și a locuit între noi" (Ioan 1,14). Acel Cuvânt, care locuiește în cer, adică în dimensiunea lui Dumnezeu, a venit pe pământ pentru ca noi să-l ascultăm și să putem cunoaște și atinge cu mâna iubirea Tatălui. Cuvântul lui Dumnezeu este însuși Fiul Său Unicul Născut, făcut om, plin de iubire și de fidelitate (cf. Ioan 1,14), este însuși Isus.
Evanghelistul nu ascunde dramatismul întrupării Fiului lui Dumnezeu, subliniind că darului de iubire al lui Dumnezeu îi corespunde neprimirea din partea oamenilor. Cuvântul este lumina și, totuși, oamenii au preferat întunericul; Cuvântul a venit între ai Săi, dar ei nu l-au primit (cf. v. 9-10). I-au închis ușa în față Fiului lui Dumnezeu. Este misterul răului care amenință și viața noastră și care cere din partea noastră vigilență și atenție pentru a nu învinge. Cartea Genezei spune o frază frumoasă care ne face să înțelegem aceasta: răul este "cuibărit în fața ușii noastre" (cf. 4,7). Vai de noi dacă îl lăsăm să intre; atunci el ar fi cel care închide ușa noastră pentru oricine altcineva. În schimb, suntem chemați să deschidem larg ușa inimii noastre pentru Cuvântul lui Dumnezeu, pentru Isus, pentru a deveni astfel fiii Săi.
În ziua de Crăciun a fost deja proclamat acest solemn început al Evangheliei după Sfântul Ioan; astăzi ne este propus încă o dată. Este invitația Sfintei Maici Biserici de a primi acest Cuvânt al mântuirii, acest mister al luminii. Dacă îl primim, dacă îl primim pe Isus, vom crește în cunoașterea și în iubirea Domnului, vom învăța să fim milostivi precum este El. În special în acest An Sfânt al Milostivirii să facem în așa fel încât Evanghelia să se întrupeze tot mai mult și în viața noastră. A ne apropia de Evanghelie, a o medita, a o întrupa în viața zilnică este cel mai bun mod pentru a-l cunoaște pe Isus și a-l duce altora. Aceasta este vocația și bucuria fiecărui botezat: a-l indica și a-l dărui altora pe Isus; dar pentru a face aceasta trebuie să-l cunoaștem și să-l avem înlăuntrul nostru, ca Domn al vieții noastre. Și el ne apără de rău, de diavol, care mereu este cuibărit în fața ușii noastre, în fața inimii noastre și vrea să intre. Cu un reînnoit elan de abandonare filială, noi ne încredințăm încă o dată Mariei: imaginea sa dulce de Mamă a lui Isus și Mamă a noastră o contemplăm în aceste zile în iesle.
După Angelus, Sfântul Părinte a spus următoarele:
Iubiți frați și surori,
Vă adresez un salut cordial vouă, credincioși din Roma și pelerini veniți din Italia și din alte țări. Salut familiile, asociațiile, diferitele grupuri parohiale, îndeosebi cel din Monzambano, pe candidații la mir din Bonate Sotto și pe tinerii din Maleo. În această primă duminică din an reînnoiesc pentru toți urările de pace și de bine în Domnul. În momentele fericite și în cele triste, să ne încredințăm Lui, care este milostivirea noastră și speranța noastră!
Amintesc și angajamentul pe care ni l-am luat la începutul anului, în Ziua Păcii: "Învinge indiferența și cucerește pacea"; cu harul lui Dumnezeu, vom putea să-l punem în practică. Amintesc și acel sfat pe care vi l-am dat de atâtea ori: în fiecare zi să citim un text, un pasaj din Evanghelie, pentru a-l cunoaște mai bine pe Isus, pentru a deschide larg inima noastră lui Isus și astfel să-l putem face cunoscut mai bine altora. A purta o mică Evanghelie în buzunar, în geantă: ne va face bine. Nu uitați: în fiecare zi să citim un text din Evanghelie. Vă doresc duminică frumoasă și poftă bună. Și, vă rog, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. La revedere!
(Sursa: ERCIS.ro)
Imagini:

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 501, Ultimul acces: 2021-04-14 08:23:38