Patriarhul Romaniei indeamna la sustinerea familiei traditionale, formata din barbat si femeie - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Patriarhul României îndeamnă la susținerea familiei tradiționale, formată din bărbat și femeie

[2016-01-05]
Familia trebuie să facă față astăzi multiplelor provocări și crize din societatea contemporană. De aceea Biserica își arată grija, responsabilitatea, prețuirea și mai ales sprijinul pentru această instituție importantă a societății în care trăim.Pentru că, atât în România, cât și în întreaga Europă, familia creștină se confruntă cu criza economică (sărăcie, șomaj, nesiguranța zilei de mâine, emigrația ș.a.), cu criza morală (libertinajul, avortul, divorțul, abandonarea copiilor, violența domestică, delicvența juvenilă, traficul de ființe umane ș.a.), și cu criza spirituală (sectarismul, fanatismul, prozelitismul religios ș.a.).
De asemenea, familia se găsește într-o situație fragilă și dificilă, deoarece modelul însuși al familiei tradiționale este considerat de unii ca fiind învechit sau perimat. Trăim într-un context dominat de o mentalitate individualistă și secularizantă, care nu căută sfințirea vieții prin rugăciune, nașterea de copii și creșterea lor în credința creștină.
Astăzi crește numărul celor care tratează căsătoria ca fiind un simplu contract sau parteneriat între două persoane de gen diferit sau de același gen. Însă parteneriatele sociale sau de conviețuire între persoane nu pot fi asimilate familiei tradiționale și orice atentat la identitatea tradițională a acesteia constituie o inovație artificială care nu poate purta numele realității naturale de care se îndepărtează. Prin urmare, diluarea valorilor familiale tradiționale sau înlăturarea diferențelor între această familie și alte tipuri de uniuni, în numele drepturilor omului și al egalității, subminează familia naturală ca temelie a societății umane. De aceea, familia tradițională are dreptul și datoria de a-și proteja propria identitate, demnitate și continuitate.
Reflectând la situația actuală de criză a familiei, trebuie să nu uităm că familia este mai întâi de toate un dar al lui Dumnezeu-Creatorul pentru umanitate. Când Dumnezeu a făcut lumea, coroana creației Sale a fost familia: bărbatul și femeia, care au primit binecuvântarea de a crește, a se înmulți și a stăpâni pământul (cf. Facerea 1, 27‑28).
Deși a trecut prin multe încercări și pericole abătute asupra societății umane, totuși familia a fost instituția cea mai stabilă a umanității, asigurând continuitatea acesteia în istorie.
De aceea, trebuie să susținem efortul Bisericii de a apăra familia naturală, tradițională, universală și de a rezista în fața unor „modele” noi de familie, care consideră că uniunea firească bărbat-femeie ar fi doar un model printre altele.
Fundament al existenței, stabilității și continuității societății europene, al maturizării iubirii părinților și al bunei educații a copiilor, al sănătății spirituale și al prosperității materiale, familia umană naturală nu poate fi înlocuită cu niciun substitut sau model artificial. Totodată, familia nu poate fi redusă doar la aspectele ei biologic, juridic, psihologic, sociologic sau economic, deoarece ea este mai mult decât toate acestea laolaltă și le transcende. Pentru tradiția creștină și pentru toate religiile monoteiste, familia este o realitate sacră, o împlinire a ființei umane în starea de comuniune de iubire generoasă, având vocația sfântă de a fi conlucrare vie a omului cu Dumnezeu-Creatorul vieții naturale terestre, pentru a dobândi viața eternă, cerească, în iubirea eternă a lui Dumnezeu.
† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
* Din cuvântul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, susținut la deschiderea întrunirii CROCEU (Comitetul Reprezentanților Bisericilor Ortodoxe pe lângă Uniunea Europeană), București, 16 mai 2014.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 480, Ultimul acces: 2021-04-13 02:16:56