Praznicul Bobotezei la Catedrala mitropolitana din Craiova - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Praznicul Bobotezei la Catedrala mitropolitană din Craiova

[2016-01-07]
În ziua sărbătorii Botezului Domnului, miercuri, 06 ianuarie 2016, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a oficiat Sfânta Liturghie și slujba Aghiazmei Mari la Catedrala Mitropolitană din Craiova.
„Câteva sute de credincioși veniți din toate cartierele orașului au întâmpinat sărbătoarea Botezului Domnului la Catedrala mitropolitan㠄Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova. Încă de la orele dimineții, ostenitorii sfântului locaș au pregătit esplanada din fața Catedralei pentru săvârșirea slujbei de sfințire a Aghiazmei celei Mari, precum și vasele cu apă. Momentele liturgice ale zilei au debutat cu slujba Utreniei, urmată de Sfânta Liturghie și slujba de sfințire a apei săvârșite deÎnaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi”, a precizat Pr. Gheorghe Cioiu, Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Craiovei.
În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor la finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu a subliniat importanța și semnificația teologică a sărbătoririi acestui mare praznic al creștinătății. “Botezul Domnului semnifică nu numai începutul activității mesianice a Mântuitorului Hristos și descoperirea lui în fața întregii lumi ca Mesia, ca Mântuitor al neamului omenesc, ci el semnifică și arătarea lui Dumnezeu în treimea Persoanelor Sale. Astfel, s-a auzit glasul Tatălui ceresc, iar Duhul Sfânt, ca un porumbel, a coborât peste Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul Iisus Hristos, aflat în apele Iordanului. Adică Sfânta Treime în toată pelenitudinea Sa. Un eveniment care ne relevă și deschiderea cerurilor. Căci dacă odinioară Adam închisese raiul prin neascultarea sa, iată că Mântuitorul îl deschide sfărâmând capul șarpelui celui înșelător. Există în iconografia noastră o imagine foarte sugestivă, care îl arată pe Mântuitorul Hristos stând în apele Iordanului pe o cărămidă pe care diavoulul scrisese zapisul de robire, de subordonare a lui Adam și Eva. Iisus Hristos zdrobește această tiranie a diavolului și a morții și ne deschide iarăși întrarea în Împărăția cerească pentru a reveni în comuniune cu Dumnezeu Creatorul. Mai trebuie subliniat și faptul că Duhul Sfânt pogoară și rămâne peste Mântuitorul Hristos. Vorbim aici de firea umană a Mântuitorului, deoarece relația cu Sfântul Duh a Fiului lui Dumnezeu este din veșnicie, Tatăl, Fiul și Sfântul Duh fiind deoființă și nedespărțiți. Dacă la începutul creației Duhul lui Dumnezeu se purta pe deasupra apelor (Facere 1, 2), El a intrat în firea noastră umană atunci când Dumnezeu a suflat viață peste Adam și acesta a devenit ființă vie, posesor al puterii Duhului Sfânt. Dar după cădere el a pierdut harul Sfântului Duh și de aceea prin Botezul Domnului se reface legătura cu Sfântul Duh, cu Tatăl ceresc și cu Mântuitorul Hristos. Iar Botezul, ca arătare a Sfintei Treimi, devine o certitudine că suntem chemați din nou la comuniunea cu Tatăl ceresc, că ni s-a deschis din nou raiul, iar vrăjmașul diavol a fost zdrobit. De aceea apele s-au sfințit, cerul s-a luminat, văzduhul s-a curățit și toată firea a fost binecuvântată, deoarece prin Botezul Domnului suntem chemați să fim cu adevărat copii ai Tatălui ceresc spre a moșteni veșnicile daruri împreună cu sfinții, cu drepții și îngerii din ceruri”, a spus IPS Irineu.
După Sfânta Liturghie, Mitropolitul Olteniei, însoțit de soborul de preoți și diaconi, a mers în fața catedralei chiriarhale, unde, pe podiumul special amenajat, a oficiat sfințirea Aghiazmei celei Mari.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1678, Ultimul acces: 2021-04-23 07:01:04