Sarbatoarea Botezului Domnului la Cluj-Napoca - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Sărbătoarea Botezului Domnului la Cluj-Napoca

[2016-01-07]
Biserica Ortodoxă a sărbătorit în data de 06 ianuarie 2016 Botezul Domnului. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană, apoi a săvârșit sfințirea cea mare a apei, informează Radio Renașterea.
De Praznicul Bobotezei, Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca a fost neîncăpătoare, datorită prezenței unui număr impresionant de credincioși. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Mitropolitul Clujului alături de care a slujit un numeros sobor de preoți și diaconi.
„Boboteaza, un act de regenerare cosmică și de revelare a Sfintei Treimi”
În cuvântul de învățătură adresat de Mitropolitul Clujului credincioșilor prezenți la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Mitropolitană, ierarhul a subliniat că Praznicul Bobotezei este un act de regenerare cosmică precum și de revelare a Sfintei Treimi: „La Bobotează, apele sfințindu-se devin un vehicul purtător de Duh Sfânt. Este grandioasă teologia regenerării Cosmosului și o exprimă minunat Sfântul Sofronie, Patriarhul Ierusalimului care a alcătuit slujba Sfințirii celei Mari a apei pe care o citim după Liturghie la Sfințirea Apei. În această rugăciune se vede cum Domnul Hristos la Iordan regenerează întreg Cosmosul începând cu omul”.
Slujba Aghiazmei Mari
Piața Avram Iancu a fost pregatită încă din ajunul sărbătorii pentru Praznicul Botezului Domnului, când au fost aduse cele 15.000 de sticle de Aghiazmă, care au fost impărțite în ziua sărbătorii credincioșilor veniți la slujbă.
Apa a fost sfințită, conform rânduielii, de Mitropolitul Clujului, imediat după Sfânta Liturghie pe amplasamentul special din piață, când ierarhul a binecuvântat mulțimea și le-a vorbit credincioșilor încă o dată despre importanța praznicului de astăzi: „Dăm Slavă lui Dumnezeu că și în acest an ne-a binecuvântat cu sărbători frumoase! Șiragul sărbătorilor se încheie cu Boboteaza, praznic în care am realizat, așa cum spuneam și după Evanghelie, că sărbătorim regenerarea Cosmosului. Este un praznic cu o însemnătate aparte în Tradiția Creștină”.
Miile de credincioși au stat apoi la rând pentru a primi câte o sticlă de Aghiazmă și pentru a fi binecuvântați de preoții Catedralei Mitropolitane.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5241, Ultimul acces: 2021-04-15 22:08:29