Sarbatoarea Nasterii Domnului la Bethlehem - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Sărbătoarea Nașterii Domnului la Bethlehem

[2016-01-07]
În data de 07 ianuarie 2016, creștinii ortodocși din mai multe țări au serbat praznicul Nașterii Domnului Iisus Hristos, în conformitate cu calendarul iulian. Tot pe stilul „vechi“ au serbat Crăciunul și credincioșii ortodocși din Patriarhia Ierusalimului.
Cu acest prilej, la Bethlehem au avut loc festivități religioase speciale la care au participat mulți credincioși și pelerini. La slujbele oficiate în Biserica Nașterii Domnului a slujit și Părintele Arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte și Superiorul Așezămintelor Românești de la Ierusalim, Ierihon și Iordan.
„Patriarhul Ierusalimului, Preafericitul Părinte Teofil al III-lea a fost primit la Bethlehem încă din ajunul sărbătorii. Preafericirea Sa a fost întâmpinat de oficialități și de creștinii arabi cu bucurie la porțile Bethehemului, a fost apoi condus cu alai pe străzile cetății până la Biserica Nașterii Domnului ce a fost construită, de către Împărăteasa Elena, deasupra peșterii unde Sfânta Fecioară Maria l-a născut pe Pruncul Iisus. În Ajunul Crăciunului a fost săvârșită după rânduială Slujba Ceasurilor Împărătești și Liturghia Marelui Vasile unită cu Vecernia Nașterii Domnului, iar apoi la miezul nopții Slujba de Crăciun. La ceremonia religioasă a participat și Președintele Autorității Palestiniene, dl Mahmoud Abbas, care a urat creștinilor ortodocși aflați la Bethehem în aceste zile să poarte în inimi pacea și bucuria sfântă a sărbătorii și să o răspândească și în jurul lor pretutindeni, pentru că omenirea are astăzi nevoie de pace”, a precizat Părintele Arhimandrit Teofil Anăstăsoaie.
În cadrul Sfintei Liturghii, Părintele arhim. Teofil a citit, în limba română, pericopa Evanghelică de la Matei despre Nașterea lui Iisus.
„Biserica Nașterii Domnului din Bethehem este una dintre cele mai vechi biserici ortodoxe din Țara Sfântă, fiind construită de Împărăteasa Elena în sec. IV și refăcută de Evlaviosul Împărat Justinian cel Mare în sec VI. Aici au fost trimise de-a lungul secolelor foarte multe danii românești prin domnitorii români care au sprijinit Locurile Sfinte în vremuri grele”, a mai precizat Părintele Arhimandrit Teofil Anăstăsoaie.
***
Bisericile Ortodoxe surori pe stil vechi nu au îndreptat calendarul în anul 1924, astfel că acestea sărbătoresc praznicele cu dată fixă (Crăciunul, Boboteaza, Buna Vestire, Adormirea Maicii Domnului ș.a.) cu o întârziere de 13 zile, aceasta fiind diferența care exista în anul schimbării calendarului între cele două sisteme de împărțire a anului bisericesc.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 603, Ultimul acces: 2021-04-16 06:29:23