Hramul Bisericii „Sfantul Ioan - Piata” din Bucuresti - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Hramul Bisericii „Sfântul Ioan - Piaț㔠din București

[2016-01-07]
Credincioșii ortodocși cinstesc, în data de 07 ianuarie 2016, Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. În această zi de sărbătoare, sute de credincioși bucureșteni au participat la hramul Bisericii Sfântul Ioan Piața din Capitală. Slujba a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Chipul său a rămas și rămâne un îndemn în special pentru creștinii care doresc o viață spirituală mai înaltă
În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa le-a vorbit credincioșilor despre importanța pocăinței și a faptelor bune în vederea mântuirii.
„Chipul său a rămas și rămâne un îndemn în special pentru creștinii care doresc o viață spirituală mai înaltă și mulți care au dorit acest lucru au devenit cetățeni sau locuitori ai pustiei și sunt sfinții cuvioși. Să căutăm să urmăm calea pocăinței și calea faptelor celor vrednice de această pocăință, să punem început bun la acest început de an, să fim credincioși următori devotați ai sfintei noastre Biserici Ortodoxe. Să respingem toate ispitele și răutățile care apar nu numai în viața noastră, dar și în jurul nostru, în societate. Să fim uniți în același gând, în același cuget mărind pe Dumnezeu. Sfântul Ioan Prorocul, Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului, să se roage pentru noi și să ne fie pildă de credință, de tărie și de fapte bune prin urmarea principalelor sale îndemnuri care au fost de pocăință și de a face fapte vrednice”, a spus Preasfinția Sa.
***
Biserica Sfântul Ioan datează din anul 1766 și este construită, de starostele de boiangii Ioniță Croitorul, împreună cu breslașii boiangii și cojocari, având hramul Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Din punct de vedere arhitectural, această biserică are un stil cu influențe de secol al XVII-lea, în formă de navă, cu absida altarului semicirculară, cu două turle și o colonadă la intrare care formează un exonartex îngust. Catapeteasma, piesă de patrimoniu, potrivit datelor din arhiva parohială, este confecționată în jurul anului 1711 și a fost adusă și montată în biserică de către generalul Arion. A fost restaurată în mai multe rânduri, cea mai recentă restaurare efectuându-se în anul 2013, de către restauratorii Erhan Ecaterina Paula și Nicolae Catrina. Primele referiri cu privire la pictarea interiorului bisericii datează de la 1878, pictura fiind executată de pictorul Anton Serafim. Mai târziu, biserica este repictată cu ocazia restaurărilor radicale dintre anii 1939-1940. Pictura lucrată în frescă este împărțită în registre pe un fond alb de cálcio-vécchio și este realizată de pictorul Iosif Keber. În jurul anului 1970, Olga Greceanu a spălat și a restaurat pictura. Ultima restaurare a avut loc între anii 2010-2012 și s-a făcut de către monahia Teodosia Ilie.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 7277, Ultimul acces: 2021-04-08 23:49:54