„Oricat de cazut ar fi omul prin pocainta se poate mantui” - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

„Oricât de căzut ar fi omul prin pocăință se poate mântui”

[2016-01-07]
Biserica Ortodoxă sărbătorește la 07 ianuarie 2015 Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. În cuvântul de învățătură rostit în Paraclisul Reședinței Patriarhale cu hramul Sfântul Grigorie Luminătorul, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a vorbit despre Sfântul Ioan Botezătorul, despre care a spus că se bucură de o cinstire foarte mare în Biserica Ortodoxă.
Sfântul Ioan Botezătorul este un om al lui Dumnezeu
Această cinstire vine însă de la Dumnezeu, Cel Care l-a ales pe Sfântul Ioan să-i fie înaintemergător, a arătat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
„Sfântul Ioan Botezătorul este un om al lui Dumnezeu care face parte dintr-un plan stabilit de Dumnezeu și anunțat prin prorocii Maleahi și Isaia și confirmat de către Însuși Mântuitorul Iisus Hristos ca fiind cel mai mare om născut din femeie și căruia Mântuitorul Iisus Hristos i-a arătat multă cinstire. Sfântul Ioan Botezătorul este pictat în bisericile ortodoxe pe catapeteasma altarului sau pe iconostasul mare după Maica Domnului. În otpust este pomenit după Maica Domnului. Este pictat, de asemenea, în icoana Botezului Domnului și icoana numită «Deisis», a judecății din urmă, ca fiind mijlocitor împreună cu Maica Domnului pentru cei care au murit în stare de pocăință pentru păcate, dar nu au mai avut timpul de a arăta faptele pocăinței”, a spus Preafericirea Sa.
Predica Sfântului Ioan Botezătorul avea și un caracter social
Sfântul Ioan Botezătorul este și un mare învățător al pocăinței care ne cheamă să ne înnoim viața, a mai evidențiat Preafericirea Sa.
„Când el predica în părțile Iordanului cerea celor care veneau acolo să se pocăiască în sensul nu doar să regrete păcatul, ci să și schimbe modul de a fi. Sfântul Ioan Botezătorul, de pildă, cerea vameșilor să nu impună taxe, impozite, dări, mai mari decât este permis. De asemenea, spunea soldaților să nu asuprească pe nimeni și să se mulțumească cu leafa lor. Totodată, cerea ca cei care aveau mai multe haine să dea și celor care nu au și cei care au mai multe bucate să dea și celor care sunt săraci, nevoiași, flămânzi. Această predică a lui avea și un caracter social de schimbare a relațiilor dintre oameni, de înduhovnicire a vieții”.
Sfântul Ioan Botezătorul rămâne tot timpul actual prin predica sa și mai ales prin sfințenia vieții sale
Sfântul Ioan Botezătorul este foarte cinstit și de poporul nostru. Sunt aproape două milioane de români care îi poartă numele.
„Această cinstire arată că poporul a înțeles bine Sfintele Evanghelii și Tradiția Bisericii. Sfântul Ioan Botezătorul rămâne tot timpul actual prin predica sa și mai ales prin sfințenia vieții sale ca mare rugător, mare postitor și ca un profet al speranței că oricât de căzut ar fi omul prin pocăință se poate mântui, se poate schimba și poate reface legătura sa cu Dumnezeu”, a mai precizat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
La final, Patriarhul României i-a felicitat pe toți cei care poartă numele Sfântului Proroc Ioan Botezătorul și derivate ale acestuia.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 570, Ultimul acces: 2021-04-14 09:19:47