Evanghelia in viata copiilor, Omilii pentru Anul C - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Evanghelia în viața copiilor, Omilii pentru Anul C

[2016-01-06]
Editura Sapientia din Iași anunță apariția cărții "Evanghelia în viața copiilor. Omilii pentru Anul C", scrisă de preotul polonez Stanislau J. Klimek și tradusă în limba română de Andrei Adam Motyka. Cartea apare în colecția Omiletică, formatul 14x20, are 344 pagini și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 20 lei. "Limbajul nostru, experiențele noastre vor fi mereu nepotrivite pentru a vorbi despre Dumnezeu. Totuși, pentru a putea vorbi despre Dumnezeu oamenilor în modul cel mai potrivit trebuie să plecăm întotdeauna de la Biblie. Și aceasta cu atât mai mult în cazul copiilor. Ei pot recepționa mesajul lui Dumnezeu mai ușor cu ajutorul unor imagini sau povestioare. Este metoda pe care a folosit-o și Isus în fața celor care-l ascultau: le vorbea în parabole pentru a se face înțeles", citim în materialul de prezentare de pe situl EdituraSapientia.ro.
"Evanghelia în viața copiilor", s-a născut dintr-o experiență pastorală personală a autorului, după cum mărturisește el însuși în Introducere: "O singură dată am avut prilejul să predau copiilor religia. Aceasta se întâmpla cu vreo patruzeci de ani în urmă când, în calitate de student la teologie, am pregătit un grup de copii la Prima Sfântă Împărtășanie și nu a fost deloc, recunosc, așa cum mi-aș fi dorit. La baza acestei culegeri se află o îndelungată muncă desfășurată în bibliotecă. La început, am intenționat să public numai o culegere de însemnări utile în pregătirea predicilor pentru copii. Mai apoi, mi-a venit ideea de a elabora materialul adunat, prezentându-l sub forma unor predici gata făcute. Dacă am reușit sau nu, vor aprecia confrații mei preoți".
În această carte, autorul și-a dorit să prezinte un material conținând mai mult gânduri ilustrative decât noțiuni de exegeză, dogmatică etc. În acest sens, în Introducere sunt prezentate câteva riscuri cu privire la folosirea pildelor într-o omilie. Un mare risc, alături de plictiseală, ar fi îndepărtarea ideii de tema fundamentală și pierderea încărcăturii doctrinare, gândirea copilului fiind atrasă de frumusețea povestirii. Deși multe sunt pildele ce pot fi asociate cu ușurință unui text biblic, autorului îi este teamă că nu întotdeauna a reușit să le aleagă pe cele mai potrivite, care să fie strâns legate de respectivul fragment din Evanghelie.
Acest lucru se va observa îndeosebi în acele omilii în care a folosit două sau chiar mai multe pilde. Multitudinea imaginilor și acțiunilor distruge unicitatea experienței și distrage atenția. A căutat aproape întotdeauna să se limiteze la comentarea Evangheliei și rareori a făcut referință la primele două lecturi. În selectarea materialului și în temele abordate, a căutat să folosească un ton corect, vesel și chiar glumeț, evitând elementele fanteziste, sentimentaliste, amenințările, pedepsele ori descrierea atrocităților (iadul). Cea mai mare parte a predicilor se adresează copiilor peste 10 ani.
Ceea ce scria Cardinalul Albino Luciani, cel care avea să devină Papa Ioan Paul I, cu privire la misiunea cateheților se potrivește foarte bine și predicatorilor: "Pe când eram încă preot, mi se spunea că textul este numai un reazem, un imbold, nu un fotoliu confortabil în care învățăceii să se instaleze comod". De aceea, această culegere de omilii ale preotului Stanislau J. Klimek, care își propune să îmbine într-un mod armonios partea doctrinară ce este transmisă de textul biblic propus de Biserică și paralela realizată prin expunerea unei povestioare, dorește să vină în ajutorul predicatorilor, care deseori se confruntă cu unele dificultăți în ilustrarea cât mai corectă și mai atractivă a textului biblic proclamat, în special copiilor.
(Sursa: vedeți aici)
Imagini:

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 555, Ultimul acces: 2021-04-13 13:15:01